Kind wil niet eten, 10 tips
Moederschap, Opvoeding en ontwikkeling

Mijn kind eet niet, wat te doen? 10 tips!

Soms is het heerlijk om die ander te horen over iets dat jij (ook) al tijden ziet. Die herkenning, die onbeschaamde erkenning. Yes, ze doen het allemaal (soms) een tijdje niet; Eten. Wat te doen? Ik som na vele vragen van jullie wat dingen op. Wellicht helpt het je..

In de afgelopen vier jaar zijn er met regelmaat fases (van maanden) voorbij gekomen dat er in Huize van Dijk niet werd gegeten. En dan doel ik vooral op de avondmaaltijd waar groente wordt voorgeschoteld. Aan de moeder des huizes de eer om daar een oplossing voor te bedenken. Ik help je vandaag een beetje op weg.

Tips om je kind te laten eten

  1. Betrek je kind(eren) bij het bereiden van de maaltijd. Laat ze veelvuldig proeven. Ik las eens ergens dat een kind een nieuwe smaak zo’n 10 keer moet hebben geproefd wil het eraan kunnen wennen. Geldt overigens niet voor snoepgoed. Just telling.
  2. Groente-vlees. Een van de eerste dingen die ik zelf probeerde was het aangeven van de volgorde. Eerst een hapje groente daarna een stukje vlees bijvoorbeeld. Jammer genoeg waren ze niet zo dol op vlees en bleek het een tijdelijke oplossing.
  3. Laat je kind kiezen. Niet geheel onbelangrijk. Laat je kind kiezen wat jullie gaan eten voor groente. Soms betekent dat drie keer broccoli maar hé groente is groente. Ga eens met ze naar de groenteboer bijvoorbeeld. Win-win.
  4. Verboden over eten te praten tijdens maaltijd. Soms werkt het echt, de focus totaal niet op het eten te leggen. Te praten over koetjes en kalfjes en zelf vrolijk door te eten in de hoop dat ze je voorbeeld volgen.
  5. Netflix. #sorrynotsorry. Wanneer je met enige regelmaat het idee hebt dat de tafel onder hoogspanning staat kies dan gerust eens voor je eigen rust. Netflix to the rescue! Zet hem af en toe wel even op pauze onder het mom dat er eerst een hapje wordt gegeten voor hij weer op play gaat.
  6. Wedstrijdje. De dames in huis houden wel van een spelletje. Vooral als er iets gewonnen kan worden. Een random wedstrijd hielp vaak niet echt. Tegenwoordig helpt het wel om tijdens zo’n fase de blokkentoren er weer eens bij te pakken. Elke keer dat er een hapje is genomen stapelen ze zelf een blokje op hun toren. De hoogste torenbouwer wint uiteraard het eerste toetje. De ander krijgt hem een seconde of 2 later.
  7. Snack met groente. Help de kindjes in hoeverre ze het kunnen overdag met het bereiden van groentesnacks om tijdens het spelen te eten. Een paar schijfjes komkommer, paprika of wortel. Hebben ze net weer even wat binnen. Vaak zet ik dit ook neer op tafel.
  8. Maak groente onzichtbaar. In verse soep of saus voor pasta gooi je handen vol groente! Ideaal om de kinderen in huis mee te verassen. De blender doet wonderen! Heb je toffe soep recepten of de ideale pasta saus voor kids? Laat svp een reactie achter:)!
  9. Maak er (weer) een feestje van. Breng sfeer terug aan tafel. Schenk sap in champagneglazen en dek de tafel op kindvriendelijke manier. Peuterversie: Speel dat je de ober bent en zij in een restaurant zijn aangekomen, maak een plate van allemaal verschillende kliekjes. Wissel fruit af met groente. Kies voor iets zouts, iets zoets, iets pittigs, zachts en/of iets knapperigs.
  10. Eet smakelijk en geniet! Ook als zij met lange tanden je zojuist voorgeschotelde creatie aanschouwen!

No go!

We hebben het toetje (veelal een mengsel van fruit, joghurt, vla of kwark) al eens als beloning ingezet. Ook dat mocht de pret niet drukken. En aan het eind van de rit ben ik altijd dankbaar dat ze 9 van de 10 keer tenminste wel hun bakje yoghurt naar binnen werken. Het toetje skippen als ze niet aten was hier dus geen succes.

En als dan helemaal niets werkt. Bedenk dan..

Ach, het is ook overal hetzelfde.

Smakelijk!

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.