millennials, christelijke overdenking, Mamablog mama van dijk
geloof

Millennials – Rennen, hollen en vliegen

Millennials – Rennen, hollen, vliegen. Dit is de tijd dat je de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ waarschijnlijk met ‘Druk!’ beantwoordt. Gek genoeg weten we allemaal enigszins wat hiermee bedoeld wordt..

We leven in een maatschappij leven waarin we rennen, hollen en vliegen en volgens enorm hoge latten willen leven..

Meest gestreste generatie

Afgelopen weekend hoorde ik de voorganger in een preek vertellen dat deze generatie de meest gestreste generatie is sinds tijden. Wat hij precies bedoelde met ‘deze generatie’ maakte hij niet duidelijk. Maar ik denk dat we daar zelf wel invulling aan kunnen geven, afgaande op de krantenkoppen over de zogenaamde ‘millennials’, ofwel ‘Generatie Y’. Grote kans dat jij, die dit leest, ook behoort tot deze generatie.

Millennials

Na het werpen van een snelle blik op het internet, zoals wij millennials dat o-zo-goed kunnen, leer ik dat onze generatie ook wel de grenzeloze generatie wordt genoemd. Een generatie waarin centraal staat dat dromen verwezenlijkt kunnen worden en dat niets te gek is. Daarbij zijn we opgegroeid met social media.

Onze aandacht wordt de hele dag door getrokken naar van alles op het internet (en dan met name naar de droomlevens van de influencers die we volgen), maar niets lijkt onze aandacht echt lang vast te kunnen houden. Toch gaat er vaak wel wat knagen als we weer eens te lang door onze insta-feed gescrolld hebben. Want hoewel we steeds maar korte blikken werpen op de foto’s van degenen die we volgen, ontstaat er toch een idee (al dan niet onbewust) dat wij ook meer ons best moeten doen om een goed en vol leven te leiden.

Goals?

  • We moeten een droombaan hebben. Quotes als ‘follow your dreams’ worden je om de oren gesmeten door de influencers die vanaf hun laptopje in Bali een blog op het internet hebben geknald. Vooral het ZZP-leven wordt aangeprezen en formules waarbij gegarandeerd succes wordt beloofd om in 1 jaar voldoende geld binnen te kunnen harken om een jaar lang niet te hoeven werken. Herken je de (inmiddels vermoeiende) leuzen? En hoewel je het misschien met een korrel zout neemt, kan het zijn dat je toch voelt dat je harder moet werken en meer geld moet verdienen en bovendien dat werken ALTIJD leuk moet zijn…
  • We moeten ons inzetten voor het milieu: Bij het doen van boodschappen moeten we wel extra opletten dat er geen palmolie in de producten zit die we kopen. We moeten geen plastic zooi meer kopen, dus alles moet in herbruikbare zakjes. We moeten wel ecologische wasmiddel gebruiken én mogen eigenlijk alleen biologische producten aanschaffen. En zo zijn er nog veel meer dingen die ‘moeten’ om op dit vlak te slagen. Ik ben absoluut voorstander van groener denken en vooral groener doen! Maar ik ervaar zelf tegelijkertijd enorm veel druk en voel me soms schuldig als ik de overdaad aan plastic weer zie in mijn karretje. Dat schuldgevoel kan toch niet de bedoeling zijn?
  • We moeten onze kinderen het beste van het beste geven! Maar wat dan het beste is, daar zijn de meningen soms erg over verdeeld. Sommige borstvoedingsfanaten staan graag klaar om de flesvoedingmoeders een lesje te lezen en andersom worden moeders van kindjes die rond 10 maanden borstvoeding krijgen raar aangekeken. De één wil de kinderen naar de crèche vanwege de sociale ontwikkeling, de ander houdt de kinderen liever thuis vanwege de band en de veilige basis. Wat we ook kiezen, alles wordt (vooral door onszelf) enorm onder de loep gelegd. Want we willen het allemaal zo goed doen voor onze kinders!

Van die latten af

En zo zijn er nog veel meer thema’s waarbij we de lat voor onszelf zo hoog hebben gelegd. Neem bijvoorbeeld onze ‘shape’! Na de zwangerschap zou je eigenlijk je oude figuur wel weer terug moeten krijgen en op zijn minst wel weer in je oude kleding moeten passen. En als dat niet lukt proberen we het een na het ander, en verplichten we onszelf om een aantal keer in de week te sporten (naast alle andere activiteiten die ook moeten).
 
Ligt de lat inmiddels niet TE hoog? Als we alle ballen in de lucht willen houden, willen uitblinken op ieder aspect van ons leven, wat kost dat ons dan? Niet voor niets horen we dat juist de millennials, met hun gigantische perfectionisme, een voor een uitvallen op hun werk vanwege een burn-out of andere psychische klachten.

Terug naar de basis

En op dit soort momenten van bezinning, vind ik het goed om terug te keren naar de basis. Wat zegt het Woord?

Spreuken 10:22

‘De zegen van de HEERE, die maakt rijk, Hij voegt er geen zwoegen aan toe.’


Matteus 7: 26, 27, 33, 34

‘Kijk naar de vogels in de lucht: zij zaaien niet en maaien niet, en verzamelen niet in schuren; uw hemelse Vader voedt ze evenwel; gaat u ze niet ver te boven? Wie toch van u kan met bezorgd te zijn één el aan zijn lengte toevoegen? Zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. Wees dan niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal voor zichzelf zorgen; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.’

God’s zegen maakt ons rijk, Hij zorgt voor ons eten, Hij zorgt voor onze kinderen, Hij zorgt voor wijsheid op gebied van goed rentmeesterschap. We mogen wijs handelen, maar hoeven dus niet te zwoegen. We mogen met de dag leven. Hoe heerlijk! Laten we daar voor gaan!

Gastblogger Anna Korpershoek schrijft mee in de rubriek geloof. Met haar rake overdenkingen weet ze ons maandelijks te bemoedigen en te inspireren. Hier lees je meer..

Liefs, Anna

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.