de weg naar adoptie,adoptie, column, mama van dijk
Adoptie

De raad van de Kinderbescherming – op weg naar adoptie

Vandaag vertelt Nayomi verder over het adoptietraject, stap voor stap. Hier lees je de andere stappen in het adoptieproces van het allereerste stapje tot aan de daadwerkelijke adoptie. Met een groot, voelbaar, verlangen..

Verplichte bijeenkomsten worden opgevolgd met raadsgesprekken

Nadat je de verplichte bijeenkomsten hebt afgerond wordt dit doorgestuurd naar de Raad voor de Kinderbescherming in de provincie waarin jullie woonplaats valt. In ons geval was dit Arnhem, de Raad voor de Kinderbescherming stuurt je een brief (dat ze jullie dossier hebben ontvangen) en plaatsen je als er een wachtlijst is op de wachtlijst voor de Raadgesprekken.

Een medische keuring

Voordat de gesprekken plaatsvinden is het van belang dat je medisch gekeurd bent door een onafhankelijke arts die hiermee verklaart dat hij/zij je ‘’gezond’’ verklaart om te adopteren. Deze uitslag stuur je dan ook naar de Raad voor de Kinderbescherming. Wij hadden de pech dat onze huisartsenpraktijk geen adoptie keuring wilde doen (het moet wel een andere arts zijn dan je eigen huisarts) en ook de andere praktijk in Hattem deed helaas geen keuring. Ik raad jullie aan om hier echt op tijd mee aan de slag te gaan want soms is het dus best zoeken wie je kan keuren.

Uiteindelijk zijn wij op 26-06-2017 goedgekeurd door een onafhankelijke arts en verstuurden we de papieren weer aan de Raad voor de Kinderbescherming. Je krijgt van hen dan weer een ontvangstbevestiging en dan begint het wachten op het telefoontje wanneer je aan de beurt bent voor de Raadgesprekken.

Een pilot binnen de raad van de kinderbescherming

Ik heb heel veel met de Raad gebeld (tot vervelens toe) om te vragen wanneer we aan de beurt zouden zijn omdat alle andere stellen uit onze groep inmiddels ingepland waren voor gesprekken. Omdat het in ons geval nog een tijdje zou duren hebben we meegedaan aan een ‘’pilot’’ binnen de Raad voor de Kinderbescherming. We moesten alvast ons levensverhaal op papier zetten (ongeveer 1 tot 1,5 a4tje per persoon). Dat was vooral voor Gerard best een uitdaging. Gelukkig hadden we wel een richtlijn voor wat er in het levensverhaal moest staan dus dat was fijn. Ook moesten er foto’s in van ons huis omdat ze in tegenstelling tot als je niet meedoet aan de pilot niet op huisbezoek komen. Anders vind het eerste Raadsgesprek bij je thuis plaats omdat dit voor een wat meer ontspannende sfeer zorgt.

Er gebeurt weer iets

Ik heb toen tranen van geluk gehuild eindelijk kwam onze adoptietrein weer in beweging

Eindelijk was het dan zover op 28 september 2017 werden we gebeld door onze raadsmedewerkster om de gesprekken in te plannen. Ik heb toen tranen van geluk gehuild eindelijk kwam onze adoptietrein weer in beweging. Het 1e Raadsgesprek was best wat onwennig en we waren allebei best zenuwachtig vooral omdat onze raadsmedewerker best direct was in haar vragen. Het was wel fijn dat ze aan de hand van onze portfolio al best heel veel over ons wist. In het 1e gesprek hebben we het vooral gehad wat we geleerd hadden bij de voorlichtingsbijeenkomsten en over ons levensverhaal.

De gesprekken bij de raad

Het 2e gesprek was al minder spannend dan het 1e gesprek, en stond vooral in het teken over hoe we ons kindje zouden willen opvoeden en over belangrijke gebeurtenissen in ons leven hoe we daar mee zijn omgegaan en dat verwerkt hebben.

Het 3e gesprek stond in het teken van de special needs die we graag in ons rapport zouden zien worden opgenomen. Dit was best een pittig gesprek omdat je echt heel goed moet motiveren. Je moet er samen achter staan wat je wel en niet wilt. Wij hebben echt samen de lijst doorgeplozen en echt gekeken wat in ons gezin past en wat we samen aankunnen. Dit raad ik je ook echt aan om goed door te nemen samen.

Na het 3e gesprek werden we door onze raadsmedewerker besproken met een gedragsdeskundige. Beiden kwamen tot een positief advies, wij mogen een kindje gaan adopteren. Dit nieuws hoorden we op 30 november toen we het rapport wat over ons geschreven was mochten inzien. Eventueel mochten we nog aanpassingen doen.

Goedgekeurd rapport

Weer een mijlpaal.

We keurden het rapport goed en het werd half december verstuurd naar het Centrale Autoriteit. Dit is een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hier wordt het rapport nogmaals beoordeeld en als er geen opmerkingen of vragen meer zijn krijg je de beginseltoestemming toegestuurd. Dit is de toestemming die je nodig hebt om een kindje te adopteren deze is vier jaar geldig.

Alweer ruim een jaar geleden

Wij kregen onze beginseltoestemming per post opgestuurd op een stormachtige 18 januari 2018. Inmiddels alweer ruim een jaar geleden. De volgende keer hoop ik jullie mee te nemen naar onze ervaringen met Wereldkinderen. Ook vertel ik over een volgend gesprek met de raad..

Ben jij bekend met het adoptieproces?

Liefs, Nayomi

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.