adopteren, waar begin je, de eerste stappen, adoptieproces
Adoptie

De eerste stappen in het adoptieproces

Welke eerste stappen doorloop je in het adoptieproces? Nayomi deelde vorig jaar al met passie maandelijks over de stappen die zij met haar partner nam. Inmiddels staan ze op de wachtlijst. De weg naar het officiële wachten is afgerond. Het echte wachten is begonnen..

Vanaf deze maand deelt Nayomi niet alleen haar eigen verhaal maar schrijft zij voor mamablog Mamavandijk.nl in deze eigen rubriek ook informatieve stukken om andere adoptieouders te informeren, op weg te helpen. Om een plaats te creëren waar informatie en het persoonlijke verhaal samenkomen. Als ervaringsdeskundige. Betrokken en vol passie. 

Het adoptieproces

Adoptie, het is een heel proces. Je doorloopt een aantal stappen samen met je partner voordat het echt zover is dat er een voorstel is en je je kindje op mag halen. Ik neem je vandaag mee in de eerste stappen van adoptie. Adoptie is een kostbare procedure en veel stellen die gaan adopteren gaan dus ook niet over een nacht ijs, vaak gaat er een heel traject met bijvoorbeeld vruchtbaarheidsbehandelingen aan vooraf.

Adoptie was voor ons een bekend thema

Als ik uit eigen ervaring spreek dan was ‘adoptie’ voor ons al een ‘bekend’ thema te noemen omdat ik zelf 27,5 jaar geleden geadopteerd ben uit Sri Lanka. Al vrij snel heb ik aan Gerard in onze verkeringstijd aangegeven dat ik zelf ook graag een kindje zou willen adopteren. Ik heb zelf een kans gekregen van mijn biologische moeder en die kans wil ik een kindje ook geven. Nadat we getrouwd zijn kwam het onderwerp weer ter sprake en na veel gesprekken samen hebben we besloten dat we er voor zouden gaan.

De allereerste stap

De eerste stap die je zet als je wilt adopteren is je inschrijven bij de Stichting Adoptievoorzieningen, zij waren toen nog gevestigd in Utrecht maar zitten inmiddels in Houten. Je kunt hier het formulier ‘Aanvraag ter verkrijging van toestemming tot opneming ter adoptie van een buitenlands kind’ downloaden en invullen. In mijn geval deed ik dit samen met Gerard maar het is ook mogelijk om als alleenstaande ouder of als homo of lesbisch stel een aanvraag in te dienen middels dit formulier.

BKA staat voor Buitenlands Kind ter Adoptie

Nadat je de aanmelding verstuurd hebt krijg je binnen twee weken je BKA nummer dit staat voor Buitenlands kind ter Adoptie en dit nummer is een heel belangrijk nummer. Dit nummer blijft namelijk de rest van de procedure bij jou horen en is eigenlijk ook de start van de procedure.

Ook ontvang je bij het BKA nummer een eerste acceptgiro van 210 euro dit is om de kosten te dekken van de inschrijving en voor de eerste informatiebijeenkomst. Nadat je de betaling van 210,- hebt voldaan krijg je een uitnodiging voor een 1e informatiebijeenkomst in Houten. Hierin wordt de adoptieprocedure uitgelegd en aandacht gegeven aan de adoptiepraktijk van de afgelopen jaren ook is er daarna ruimte om je vragen te stellen. Wij hebben de informatiebijeenkomst als zeer nuttig ervaren ook omdat je hier informatie krijgt over hoe de procedure gaat en welke stappen je allemaal moet doorlopen voordat je daadwerkelijk ook toestemming hebt om een kindje te adopteren.

Delen met geliefden

Er komt een moment dat je het aan de familie en je vriendenkring gaat vertellen dat je de keuze hebt gemaakt om een kindje te adopteren. Wij hebben het al vrij snel aan beide families en een aantal goede vrienden verteld. Onze families reageerden allebei positief en enthousiast waardoor we ons ook gesteund voelden door hen. Ook onze vriendenkring reageerde positief, soms wel met vragen maar door er met elkaar in gesprek over te gaan en vragen te beantwoordden begrijpen mensen ook je motivatie/drijfveren om een kindje te adopteren. Wij hebben gelukkig allemaal positieve en lieve reacties gehad op onze plannen en dat maakt dat we ook altijd heel open zijn geweest over ons traject ook toen er teleurstellingen en hobbels waren.

Inschrijving

Je kiest, als je je hebt ingeschreven, dus nog niet meteen voor een stichting die voor jou gaat bemiddelen in het adoptieproces. Dit doe je pas als je de officiële beginseltoestemming hebt gekregen vanuit de Raad voor de Kinderbescherming (daar zal ik later meer over schrijven).

We hebben het er wel samen over gehad welke landen onze voorkeur hadden en daar een top 3 van gemaakt. Op 1: Thailand, 2: Zuid Afrika en 3: Filipijnen. Dit zijn allemaal landen waarvoor stichting Wereldkinderen in den Haag bemiddeld. Voor ons was het (mede door de goede ervaringen die mijn zwager en schoonzusje hadden met Wereldkinderen) al wel duidelijk dat ,wanneer we voor een stichting zouden gaan, we Wereldkinderen zouden kiezen maar ook daar zal ik later meer over vertellen.

De wereld van adoptie

Ik neem je stapsgewijs mee,  persoonlijk én informatief, het adoptieproces door. In een volgende blog neem ik jullie mee in de stappen naar de verplichte informatiebijeenkomst.

Ken jij een adoptieproces van dichtbij?

Liefs,
Nayomi

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.