roadtrip, camper kroatie, met kinderen, slovenie, kroatie,
Reizen, Vakantie, vakantietips

De (kindvriendelijke) route met camper door Kroatië

Gisteren kon je lezen hoe fantastisch het is om op reis te gaan met camper en kinderen! Ik schreef over de reis met camper naar Kroatië. Hoeveel vrijheid het je geeft door niets te boeken en puur de zon achterna te rijden. Op weg naar eindeloze stilte of de bruisende kust. Net wat je wilt..

Lees hier: “Waarom je zeker op reis moet gaan met camper en kinderen”

Om nu (wel zo rustgevend) ongeveer in gedachten te hebben welke koers je wilt zetten kun je van te voren een aantal dingen noteren die je tijdens je vakantie zeker wilt zien. Wij wilden heel graag de kust van Kroatië weer bezoeken, dit keer vooral zuidwaarts, en verder was het mijn grote wens om het National park Plitvice te bezoeken in het binnenland! Ga je naar Kroatie denk even om de autovignetten van Oostenrijk en Slovenie. Die koop je gewoon bij de grens. Wij kochten een vignet van 30 dagen voor Oostenrijk en Slovenie. Je kunt er ook 1 van 10 dagen nemen dat bleek voor ons net te kort.

familiecamping slovenie. camping sobec

Camping Sobec – Slovenie

Ben je nog nooit in Slovenie geweest dan raad ik je aan ook eens een rondje Slovenie te doen. Het land is klein maar kent waanzinnige kloven, rivieren en prachtige meren. Aangezien wij Slovenië al voor een groot stuk hadden gezien vorig jaar pakte we hem dit keer enkel op doorreis richting Kroatië. De eerste stop was dan ook in de omgeving van het meer van Bled, Camping Sobec om precies te zijn. In het hoogseizoen een drukke camping zo begreep ik maar in de laatste week van augustus, begin September treffen wij een oase van rust. We bezoeken vanaf hier het meer Bohinj, het meer van Bled en strijken neer in de speeltuintjes, de rivier en het meer op de camping zelf.

plitvice meren, met kinderen, roadtrip kroatie

Camp Borje – Plitvice Lakes

Om uiteindelijk de zuidelijke kust van Kroatie te bereiken gaan we via het binnenland naar de kust. Op die manier kruisen we precies het N.P. Deze weg die door het binnenland naar de zuidelijke kust rijd gaat ook een stuk sneller dan de weg pal aan de kust, alhoewel die weg dan wel weer adembenemend is.

Na een paar dagen Slovenië komen we dus aan in Kroatie, in Nationaal park Plitvice. Wij strijken neer in Camp Borje, een super gemoedelijke kleine camping met schoon sanitair en een klein speeltuintje in het midden. We zetten de luifel met de opening naar de speeltuin toe en hebben geen kind meer aan onze kids. We rusten de verdere dag, gaan uit eten in het restaurant net buiten de camping en doen daarnaast wat boodschapjes in de mini supermarkt.

camping borje, plitvice national park, camper kroatie

De zon achterna

Er zijn flinke hoosbuien op komst en terwijl het weerbericht voor een dag later nog perfect is besluiten we de volgende morgen alles in te pakken en na de geplande wandeltocht van de dag nog verder te rijden naar Makarska. We hebben dus een drukke dag voor de boeg en zijn in opperbeste stemming. De Plitvice meren kun je bezoeken via ingang 1 of 2. Wij namen ingang 2 waar de camper prima kon staan.We maken een wandeling van zo’n 5 kilometer, was B echt die kant op? Ja hoor! We lopen vooral onze eigen route zo blijkt later maar zien zo wel een stukje van het mooiste natuurgebied wat ik tot nog toe ooit heb gezien. Het is waanzinnig, en elke seconde (en cent) waard.plitvice meren, reisverslag mama van dijk

Plitvice meren, roadtrip, slovenie, Kroatie

TIP: Ik raad je aan altijd kuna’s op zak te hebben in Kroatië. Op sommige plaatsen, vooral als je veel in de natuur bent en bijv. kloven bezoekt, moet je nog betalen met cash. (Geldt trouwens ook voor Slovenie, zorg dat je wat cash op zak hebt, scheelt een hoop gedoe en hongerige kids). Check voor je gaat even de wisselkoers, nu was het gemiddeld rond de 7,3 Kuna (Kroatie) = 1 euro.

Lees ook : “We gaan het doen, op reis met camper en kinderen”

Camp riviera Makarska

Na een aantal dagen Slovenië en een tussenstop van één nacht in het national park komen we net voor de avond valt aan in Makarska. Onze eindbestemming (verste punt) van de reis. We hebben een heftige dag achter de rug en zijn het allemaal even zat. Als het weer niet om zou slaan in het National park hadden we iets meer tussentijd genomen. Máár, we zijn er! En hebben 30 graden te pakken! We hebben een fantastische tijd maar moeten na de rust in Slovenie en het binnenland van Kroatie plots wel echt even schakelen.

makarska beach, route mama van dijk, camper met kinderen, kroatie

Bruisend

Makarska kende ik vooral van de foto’s met verlaten strandjes en idealen. Mijn research had me wel ietsje op het verkeerde been gezet.  Eenmaal gesetteld lopen we de camping af en stuiten direct op een enorm lange bruisende boulevard (van maar zo’n 4 meter breed dat scheelt) voor het strand begint. We kunnen nog net een voorbij komend treintje met toeristen ontwijken. Daarmee springen we opzij, recht onder de luifel van meneer de pizzahut. Oke! Ook niet verkeerd.

Na een dag zijn we het gewend en vinden we al snel de rustigere plekjes aan het water. En die boulevard? Die bleek reuze gezellig en geschikt voor nachtelijke wandelingen met een meisje dat ook even moest schakelen. Een dag later; we scoren een reusachtige opblaasbare eenhoorn en drijven met 30 graden over de golven. Eten druiventrossen met het zand tussen de teentjes en ploffen neer voor overheerlijke lasagne in een verlaten toko.

Camp riviera makarska, route kroatie camper

Tussendoor doen de meisjes trouwens op elke camping gewoon hun middagslaapjes in de camper en chillen wij ervoor!

TIP: Makarska is adembenemend. Strandjes in Brela en Baska Voda om de hoek moeten al net zulke sprookjes zijn. Houd je van drukte? Dan hoef je geen moeite te doen in het hoogseizoen, je vind het! Ben je een rustzoeker en gek op natuur? Loop de stranden dan iets verder af. Scoor tussendoor een lekker ijsje en loop nog iets verder. Het is het waard! Want je vind hier een ongerepte waanzinnige kust met azuurblauwe zee en kraakhelder water.

autocamp dispet, Nin

Autocamp Dispet – Nin

Na heerlijke dagen aan zee hebben we zin om verder te gaan. Buienrader geeft onweer op vanaf de volgende morgen en dus leggen we de volgende morgen ,als de meisjes nog slapen, heel vroeg koers richting Nin / Zadar. We bezoeken op mijn verzoek een groots holiday resort maar terwijl we het park over lopen om te kijken of het wat is overvalt de reusachtige camping en de massa mensen ons. Een grote stroom van mensen van alle kanten, overal! Niet het type plek waar we ons thuis voelen en dus vertrekken we met gierende banden 2 km verderop waar een camping met zo’n 20 plekjes bestaande uit één rechte strook gras ons verwelkomt. Tegenover de camping is het strand, met zonnebedden en rieten parasolletjes, een geweldige speeltuin én eettentjes. En we kunnen er ook nog eens heerlijk fietsen. Het is echt een feestje! De omgeving leent zich er eigenlijk perfect voor om nog een week te blijven maar met nog 16 uur te gaan tot huis moeten we langzaam een planning bedenken om thuis te kunnen komen en niet continue aan het rijden te zijn.

Camping Kapfelberg

We besluiten de 1600 km die nog is te gaan op te delen in tweeën en pakken die nacht 800 km mee richting zuid Duitsland. We gaan weer rijden als de meisjes moeten slapen en de volgende ochtend komen we heel vroeg in de morgen aan in het dorpje zelf ,waar we nog een paar uurtjes gaan slapen op een parkeerplaats voor we richting (boeren) camping Kapfelberg rijden. Het bleek de beste keuze ooit! We komen helemaal tot rust tussen de kipjes, kittens en koeien, de speeltuin en de veranda waar we soepjes eten en heerlijk samen knutselen. We zitten hoog en hebben zicht over het dal rondom de donou. De fietsritjes waren hier iets minder handig al was bergafwaarts richting de bakker ook weer een feestje!

Na wederom een paar fantastische dagen rijden we in de laatste nacht 800km om de borden van Barneveld wederom te begroeten na 3750 km. Welkom thuis!

Surrealistisch en Meesterlijk mooi

Je zou deze route ook kunnen gebruiken om 3 a 4 weken te vullen, wij deden het in 2 weken. Wanneer je langer de tijd hebt kunnen uitstapjes als Dubrovnik of zelfs Bosnie niet ontbreken! Onderweg hebben we nog even nagedacht over het verlengen van de reis maar besloten om het toch zo te laten. En dat is zelfs met kinderen prima te doen. Manlief is zoals velen van jullie weten chauffeur, een groot voordeel op de langere stukken die we moesten rijden. Heb je niet zo’n nachtrijder of liefhebber van sturen om je heen raad ik je zeker aan de route te verspreiden over een langere tijd. En ohja, de enorme rotsen die pal langs de kust liggen in Makarska mag je eigenlijk niet missen. Het geeft een surrealistisch beeld van een Meesterlijke schepping, waar je uren naar kunt blijven kijken.

Het is misschien wel de beste omschrijving van deze reis. Bijna surrealitisch, Meesterlijk mooi.

Krijg jij al zin om te gaan? Heb jij vragen voor ons? Brand los!

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Charlotte 6 februari 2020 at 10:37

    Wat leuk om je blog te lezen. Wij willen ook graag in de meivakantie met 3 jonge kinderen (5,3 en half jaar)met de camper een rondreisje maken. Heb je ook nog tips voor leuke plekken in Oostenrijk als tussenstop naar Slovenië?
    Ik hoor het graag, groetjes

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.