borstvoeding, lactatiekundige, antenataal kolven, kolven in zwangerschap, mamablog, christelijke mamablog, blogger
Opvoeding en ontwikkeling

Antenataal Kolven

Je zult vermoedelijk je scherm nu met gefronste wenkbrauwen aanstaren! Waar gaat dat in vredesnaam over? Met diezelfde gefronste blik las ik laatst dit artikel over het kolven van voeding nog voor je kindje er is of überhaupt voor je bevalling het startsein heeft gegeven. Niet om er culinair mee aan te slag te gaan, een koek-en-zopie tent mee te starten of je partner eens te verwennen. Nee, puur en alleen voor de beste start van je baby.

Hoe kom je in vredesnaam bij zo’n artikel? Weg van het feit dat wat leesvoer op z’n tijd best aangenaam is kwam de vraag over welke voeding we willen gaan geven nu wederom op tafel. Echter, wie de start van dochterlief van dichtbij heeft meegekregen (of online heeft meegelezen), weet dat mijn “melkfabrieken” te langzaam op gang kwamen. Ik me uiteindelijk in een akelige situatie bevond waarbij ik bijna gillend van ellende met een gigantische elektrische vacuümpomp (heus, aanstaande mama’s het valt best mee) op de boezem drie druppels uitgewrongen kreeg. Terwijl na een weegpoging blijkt dat dochterlief te weinig binnen krijgt en ik ondertussen de glans van de schoonheid van borstvoeding in gedachten totaal ben verloren springen we over op flesvoeding. Wat een verademing.

Maar dan meld wonder no. 2 zich einde van dit jaar in Huize van Dijk. Met een heerlijke tuttebel dat al rondscharrelt en de babytijd met flesvoeding prima heeft doorstaan lijkt de keuze misschien makkelijk of voor de hand liggend. Immers, we zullen de handen vol genoeg hebben aan de twee minimensjes. Toch zit daar iets van een verlangen om die intieme momenten van moeder en kind bij het geven van borstvoeding ook te kunnen ervaren. En dus stuitte ik via de zoekcentrale op de nodige borstvoedingstips. En schijnen daadwerkelijk, met de juiste technieken, massages of handelingen mama’s in wording te zijn die de productie al voor de bevalling op gang kunnen krijgen. Je zult me nu vast willen aanvullen met de opmerking over colostrum (eerste moedermelk) dat echt pas na de bevalling op gang komt. Dat dacht ik ook. Toch, als ik de informatie mag geloven zou hand’ kolven vanaf een week of 37 wel eens een heel gunstig effect kunnen hebben.

Nee, hier geen koek en zopie tent voor de deur met verse moedermelk. Maar, eerlijk, de wetenschap van het bestaan van “voorkolven” als voorbereiding op de productie, leent zich er wel voor om me er nog eens goed op in te lezen.

Kende jij het begrip Antenataal Kolven al?
Koos jij voor borstvoeding of flesvoeding?

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Kolven in de zwangerschap - Mama van Dijk 5 augustus 2017 at 22:22

  […] is een aantal maanden geleden als ik schrijf over een redelijk onbekend begrip. Antenataal kolven. Wat is het in vredesnaam en wat kunnen we er in de zwangerschap mee bereiken? Het bleek een […]

 • Reply Als borstvoeding geven niet lukt - Mama van Dijk 5 augustus 2017 at 22:28

  […] je dan, met je goede gedrag. Eerder al besteedde ik aandacht aan mijn liefde voor borstvoeding, het antenataal kolven, hoe de productie voorafgaand aan je bevalling al op te wekken is. En hoe dat in zijn werk ging. […]

 • Leave a Reply


  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.