hooggevoeligheid, hsp, tips voor jou, moeder en kind, corrinne bax
gastblog, Hooggevoeligheid, HSP

Tips voor hoogsensitieve kinderen (en moeders)

Hoewel het soms heerlijk kan zijn om even de vrijheid te voelen van een paar weken vakantie, doen de meeste kinderen (en ja, ook de moeders) het goed of zelfs beter met ritme en structuur. Kinderen hebben daar simpelweg behoefte aan. Grenzen, overzicht en duidelijkheid. En nu is het gewone leven weer begonnen.

Hooggevoeligheid

Voor hoogsensitieve kinderen geldt dat ook. Weten waar het kind aan toe is, is prettig en fijn. Toch kan het ook voor veel spanning zorgen de eerste weken als de kids weer naar school gaan, ook omdat ze zo goed kunnen overzien wat de ‘gevolgen’ en gevoelens zijn van een nieuwe en onbekende omgeving. Wat minder onbevangen misschien wel. Vandaag aan het begin van het nieuwe seizoen, voor elke regio in het land een paar tips voor jou als moeder en voor je kinderen.

  • Als je kind het spannend vindt om weer naar school te gaan, is het goed om die gevoelens te erkennen. De spanning mag er zijn. Het is ook begrijpelijk. Wanneer je kind hoogsensitief is en het in een misschien wel, onbekende omgeving komt, is dat niet niks. Hoogsensitieve kinderen kunnen al heel goed de gevoelens naar voren halen en het overzicht hebben van wat dat betekent. Dus, erken het, neem de tijd om naar de gevoelens te luisteren, maar blijf daar als ouder niet in hangen. Door de volgende tips:
  • Bemoedig je kind. Bemoedig hem of haar in wie hij is, in zijn of haar identiteit. Bemoedig door gebed, bid samen voor een rustig hart en hoofd. Laat je kind weten dat hij/zij zich gesterkt mag weten dat God in hun hart mee gaat.
  • RRR: Rust – Creëer rust de eerste week van het school gaan. Probeer de week niet vol te plannen, maar zorg voor een overzichtelijke week. Alleen school en misschien wel even helemaal niks er naast. Kijk goed naar je kind. Hier is bijvoorbeeld een startdienst met alle scholen. Heel mooi, maar dat is ook druk, chaotisch en ’s avonds. We zullen niet gemist worden en kiezen er ook voor om niet te gaan. Dat zou gelijk een late bedtijd zijn, aan het begin van deze nieuwe eerste schoolweek.
  • RRR: Rust, hebben we gehad in de bovenstaande tip. Reinheid: zorg voor een opgeruimde kamer van je kindje. In de vakantie was je daar misschien wat makkelijker is, wat helemaal prima is. Maar, een opgeruimde kamer zorgt voor een opgeruimd hoofd bij het slapen gaan. Nu de nieuwe indrukken en prikkels van school er weer bij horen, is dat extra fijn!
  • RRR: Regelmaat. Zorg weer voor een standaard eettijd, bedtijd en wektijd. In ieder geval zoveel mogelijk. Dat begint dus al aan het einde van de middag.
  • Als laatste iets van een andere orde, hoogsensitieve kinderen kunnen meer last hebben van een wisselend bloedsuiker. Bij ons ging dat in de vakantieperiode iets makkelijker en soms qua tijden heel anders, wat prima ging. Maar nu zorgen we ook wat dat betreft weer voor een beter ritme. Zorg ook voor regelmaat in drinken en eten en kies voor bijvoorbeeld gezonde snacks zodat ze er weer fris en fruitig tegenaan kunnen.

Voor jou lieve moeder

En speciaal voor de moeders: zorg ook in deze periode extra goed voor jezelf! Eet en drink goed, verzorg jezelf. Vraag jezelf af waar je blij van wordt, wat je energie geeft. Het kan goed zijn dat de vakantie periode veel van je heeft gevraagd. Dat is niet erg! Vergeet jezelf nu niet en neem de tijd om dus ook goed voor jezelf te zorgen. Jij bent de belangrijkste basis voor je kind(eren).

Liefs, Corrinne

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.