Duurzaam leven

Boodschappen doen voor de toekomst

Denk jij er wel eens over na, hoe we als volwassenen van de huidige generatie, de wereld doorgeven aan de volgende generatie? Het was jaren geleden één van de redenen om beter voor de aarde te zijn, om meer dankbaar te zijn voor wat er ons is gegeven in de schepping en daar zorgvuldiger mee om te gaan. Het heeft me wat wakkere nachtelijke uurtjes bezorgd, want wat is er een hoop mis.

En wat kunnen we een hoop doen. Ik begon met het vervangen van zoveel mogelijk plastic in de badkamer. Shampooflessen en doucheschuim in prachtige kleurrijke verpakkingen, werden vervangen voor een natuurlijk alternatief in de vorm van een blok met overheerlijke, natuurlijke geuren. Mijn schoonmaakkastje werd versoberd en gewijzigd in betere alternatieven en…. daar bleef het lange tijd op steken.

Ik ontdekte dat het verpakkingsvrij boodschappen doen, niet meer lukte omdat ik mijn eigen tasjes vergat of omdat ik voor het gemak van bezorgen koos. Toen ontdekte ik Pieter Pot. Het beste van twee werelden: verpakkingsvrij én thuisbezorgd. Ik schreef me in voor de wachtlijst en inmiddels zijn we een aantal weken aan het bestellen bij Pieter Pot. Yes! We krijgen een deel van onze boodschappen bezorgd in glazen potten. Op deze potten zit statiegeld en kun je mee terug sturen bij de volgende levering. Pieter Pot doet er alles aan om het hele proces zo duurzaam mogelijk te laten verlopen.

Sinds we bij Pieter Pot onze boodschappen bestellen, heb ik weer de helemaal de flow te pakken. Pieter zorgt voor droge en houdbare producten en in de supermarkt halen we enkel nog zuivel en overige dingen, zoals (vega)vlees (wat helaas goed verpakt zit…). Op de markt of bij de boer haal ik groente en fruit en brood. Inmiddels kennen ze me daar, want het automatisme dat de marktkoopmannen hebben om een plastic tasje te pakken, wordt simpelweg vervangen door het aanpakken van mijn tas, bakje of broodzak.

Ja, het kost zeker meer moeite en planwerk. Maar het levert me een minder volle prullenbak op, een voldaan gevoel én het maakt me nog dankbaarder voor de volle (koel)kast. De potten van Pieter staan ook nog eens prachtig. Het zorgt voor aandachtiger leven. We voeden ons bewust met dat wat we kunnen kopen. Het is niet meer ‘snel snel’ en ‘even dit of dat’.

En voor het eerst heb ik nu ook wasmiddel vervangen voor wasnoten. In een zakje stop ik een aantal noten en dat stop ik tussen de was. Even wennen, want échte vlekken in kinderkleding moet ik meestal even van tevoren inwrijven met ossengalzeep. Maar, dit is weer een nieuwe stap. En ik geniet ervan. Het is zo fijn om op deze manier aandachtiger te leven én daarnaast een beetje voor de aarde te kunnen zorgen en dus voor onze kinderen. Ze krijgen mee waarom we dit doen en ik hoop dat het ze inspireert voor de rest van hun leven. Ik doe het echt nog niet perfect en het kan misschien nog wel veel beter, maar we doen het stapje voor stapje.

Wil je hier ook iets mee doen? Leg de lat niet te hoog, begin met kleine stapjes die je steeds meer uitbreidt. Dan is het beter vol te houden. Succes!

Deel en inspireer andere moeders: wat doe jij om verpakkingen te sparen?

Liefs, Corrinne

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.