pleegzorg, ervaringsverhaal pleegouders, STAP
Pleegzorg

Met kriebels in de buik, een grote stap..

Kriebels in de buik. De STAP volgde. STAP betekend Scholing Training Aspirant Pleegouders. Dit was een training van 5 lange avonden, 2 zaterdagen en een aantal gesprekken met begeleiders, screeners, pleegouders, pleegkinderen en er was zelfs een hele dappere biologische moeder die haar verhaal deed. Het was het begin..

Onwetend

Wauw! ♡ Wat hebben we veel geleerd en wat waren we onwetend voor we hier in stapten. Een wereld waar we eigenlijk ondanks onze interesse er in, nog niks van af wisten. Er kwamen vele onderwerpen voorbij: biologische ouders, problematiek, plek in het gezin, maar bovenal hechting. Nu weet ik niet of het echt ‘bovenal hechting’ was of dat dit kwam omdat het mij enorm triggerde. Die hechting. De gezonde hechting en de verstoorde hechting. Een struggle bij heel veel pleegkinderen. Het raakte me.

Het voelde echt als flink met de billen bloot

Daarnaast was het de bedoeling dat wij een flink aantal vragen zouden beantwoorden in een groot document. Deze vragen gingen zoal over: onze jeugd, onze psyche, onze opleidingen, ons huwelijk, ons netwerk, onze ideeën over opvoeden en nog zoveel meer. We moesten ook 2 mensen aanwijzen die een vragenlijst óver ons konden invullen. Wij hebben gekozen voor mijn moeder en een moeder van 3 van mijn oppaskindjes.
Dat voelde echt als flink met de billen bloot. Uren zijn we aan het nadenken, typen en praten geweest. Een deel hebben we samen ingevuld maar ook een groot deel apart van elkaar. Super leerzaam, we leerden elkaar nog beter kennen. Heel bijzonder en een periode om dankbaar voor te zijn.

Crisispleegzorg of perspectief biedend

Het hele traject gingen wij in met het doel: wij willen graag crisis-pleegzorg* doen, met mogelijk uitloop voor langdurig en/of perspectief biedend**. Daarnaast, om flexibel te zijn, gaven we aan dat we ook in weekenden en vakanties kinderen op wilden vangen. De leeftijden waar we voor open gingen waren 0 tot 4 voor crisis en 4 tot 10 voor deeltijd. 
Pleegzorg was het er niet mee eens dat we op de lijst voor crisis zouden komen, want we waren jong, (24 en 26) en hadden een actieve zwangerschapswens. Ze zagen dàt niet zitten. Maar we werden wel goedgekeurd als aspirant pleegouders. Crisis-pleegzorg zetten we uit ons hoofd, we gaven aan ons hart en huis open te stellen voor deeltijdpleegzorg
I.v.m. een geplande vakantie met mijn familie waren we vanaf eind oktober beschikbaar. Tot die tijd nog even genieten van elkaar en onze vrijheid. Dachten we..

Want… de telefoon ging en het was nog lang geen eind oktober.

* Crisis-pleegzorg betekend dat je een kind tussen de 6 tot 3 maanden opvangt. In die tijd moet duidelijk worden of ze weer terug kunnen naar hun ouder(s). Of dat zij opnieuw verhuizen naar een gezin dat aan langdurige pleegzorg doet. In de praktijk komt het maar zelden voor dat het binnen die periode van 3 maanden duidelijk wordt of ze wel of niet terug kunnen. Als je ook open staat voor langdurige pleegzorg kan het zijn dat het kind langer bij je blijft tot na onderzoeken duidelijk is waar het kind gaat opgroeien; bij zijn/haar ouder(s) of in een pleeggezin. Er wordt gezegd dat binnen 2 jaar na uithuisplaatsing het perspectief voor het kind duidelijk moet zijn.
** Perspectiefbiedende pleegzorg houd in dat je een kind opvangt dat niet meer naar zijn/haar ouder(s) terug kan en dus zal opgroeien in een pleeggezin.
***Deeltijd-pleegzorg betekend dat je een kind opvangt om hem/haar of het thuisfront te ontlasten. Het kan zijn dat het kind af en toe een weekend of in vakanties komt of dat je door de weeks voor het kind zorgt en hij/zij in het weekend naar huis gaat.

Deze bijzondere reis vol kippenvel en een heleboel liefde rondom het thema pleegzorg is middels deze link te volgen.

Liefs, Judith

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.