Hooggevoeligheid

Als je moeder bent en hoogsensitief

Wist je dat hoogsensitiviteit genetisch bepaald is? Herken jij je in de kenmerken van hoogsensitiviteit, dan is de kans groot dat (een van) je kind(eren) dat ook is. Hoogsensitiviteit is dus aangeboren. Het heeft te maken met het filter bij de hersenen. Dat filter werkt anders dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn. Hierdoor komen prikkels vrijwel allemaal en intenser binnen. Dit betekent dat je het leven veel intenser kan beleven. Dus ook het leven als moeder! #hspmomlife 

Moeder zijn en hoogsensitief kan een behoorlijk pittige combinatie zijn, maar ik bekijk het graag anders. Wauw, want wat kun je door die intense emoties mega genieten van je kroost. En, wat kun je hen goed begrijpen en je inleven in hen. Helemaal als je het vermoeden hebt dat je kinderen ook hoogsensitief zijn; want, jij snapt dat.

Ik krijg nog regelmatig de vraag of hoogsensitief ‘erger’ wordt als je moeder wordt. Of, nog intenser als er een tweede of derde kindje komt? Ik geloof oprecht, dat hoogsensitiviteit niet ‘in de weg hoeft te staan’. Het heeft alles te maken met de manier waarop je ermee omgaat. En als je het mij vraagt, is dat niet eens de goede benaming.. Er mee om gaan. Daarmee klinkt het automatisch als iets dat niet leuk is. Hoogsensitiviteit blenden in je leven, in je zijn. Daar is waar het om draait. En wanneer je dat ritme hebt gevonden, dan ga je ermee om. Omdat het bij je hoort. Omdat het iets van jou is. Ook als je moeder bent. Dus, wordt het ‘erger’? Nee, wel intenser op alle vlakken! De zorgen en de liefde.

RRR

Soms is het even zoeken naar dat ritme, maar volgens mij ligt de kern in de drie R’en. Niet alleen voor onze kinderen, maar ook voor ons als HSP-mom’s! Rust, reinheid en regelmaat. Wanneer je dat onder de knie hebt, dan is het prima om eens ‘buiten die lijntjes te kleuren’. Misschien juist is dat af en toe eens extra genieten. Als de basis van je gezin maar draait om die drie R’en.

Vrijdag gaan we ermee verder, dan komt er een volgende blog van mij online. Heb je in de tussentijd vragen of wil je hulp bij het zoeken naar jullie of jouw (gezins)ritme? Mail me gerust op corrinne@prachtigaandachtig.nl of reageer op deze blog!

Liefs, Corrinne

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply roos 19 maart 2019 at 15:20

  het is wel heel vermoeiend ??

 • Reply Erna 20 maart 2019 at 20:57

  Hoogsensitief en daardoor meer kunnen genieten van de kinderen? We hebben 5 kinderen waarvan 3 pubers en 1 jong volwassene. Elke dag voel ik zo’n enorm verlangen naar rust! Dat gekibbel en de interactie.. Ik word er dol van in mijn hoofd. En met deze leeftijd is de tijd voorbij dat om 19.00 uur alle kinderen op bed liggen. Heel soms ben ik alleen thuis. Als ik zelf vrij ben en er geen één een dag vrij of is een uur eerder uit of een uur later naar school. Die rust die er dan is…. Heerlijk!

 • Reply Annemieke 21 maart 2019 at 12:26

  Hsp is niet alleen aangeboren, je kunt het ook ontwikkelen door de jaren heen.

 • Reply Lena 21 maart 2019 at 17:13

  Ik heb 5 kinderen gebaard. En ja, er zijn er ook bij met Hsp. En ook kleinkinderen. Ik vind het prachtig om te zien hoeveel beter mijn dochters met hsk ’s omgaan dan mijn hooggevoelige moeder met mij deed. Ze herkende het niet in mij!! Nu ben ik 61 en ben alsnog aan het proberen om mijn leven op de rit te krijgen. Maar ik klaag niet; ik heb veel en intens genoten en doe dat nu weer van die kleine mannen die ik zooooo goed begrijp

 • Reply S 20 maart 2021 at 05:04

  Waar ik wel benieuwd naar ben: hoogsensitieve moeder en kinderen; is het dan verstandig om pleegzorg te gaan doen?

 • Leave a Reply


  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.