Hooggevoeligheid, HSP

In gesprek met HSP coach, Corrinne Bax.

Deze week behandelen we op Mama van Dijk het onderwerp HSP ook wel High Sensitive People, in de volksmond hooggevoeligheid. In de voorgaande post kon je lezen over de weg die wij hebben behandeld met onze jongste dochter Fleur. Uren, dagen, maanden liepen we rond met een baby dat eindeloos huilen kon. Vandaag het interview met Corrinne Bax, zij is gediplomeerd HSP coach, heeft een eigen praktijk  “Prachtig Aandachtig“, en werkt met een christelijke visie en een heleboel passie. Zij coacht ouders, tieners en volwassenen in een leven met HSP.

Stel jezelf even aan ons voor en vertel waarom je HSP coacht bent geworden.

Op mijn 17e kwam ik erachter wat hoogsensitiviteit is en dat ik zelf ook HSP ben. Ik was vaak moe en voelde me soms een aansteller. Inmiddels ben ik een stukje ouder en moeder van twee kinderen en past de hoogsensitiviteit helemaal in mijn leven. Ik kreeg het verlangen en de passie om andere HSP’ers wegwijs te maken in de wereld vol prikkels. Daarom ben ik de opleiding tot HSP-Coach gaan doen. Hoogsensitiviteit is soms behoorlijk pittig om mee te dealen, maar tegelijkertijd kan het zo mooi zijn. Dat ik anderen daar nu bij kan helpen vind ik heel mooi!

Welke definitie geef jij aan de afkorting HSP?

Heel in het kort zeg ik vaak: “Meer lijden, meer genieten.” HSP’ers hebben vaak diepere dalen en hogere pieken. Dit geldt op veel gebieden. Denk bijvoorbeeld aan intens kunnen genieten van schoonheid van de natuur. Dat is fantastisch. Maar, ook dat emotionele gebeurtenissen in het leven een grotere impact hebben dan gemiddeld. 

Hoe kom je erachter dat je zelf of bijvoorbeeld je kindje hooggevoelig is?

Het is vaak een optelsom van kenmerken. De meeste ouders merken op dat hun kindje wat gevoeliger of anders reageert dan andere kinderen. Zij zien het bijvoorbeeld in dingen bij hun kind als snel schrikken, de tijd die hij nodig heeft om ergens aan te wennen of hun gedrag na een dag met veel (nieuwe) indrukken. Er zijn wel wat zelftests beschikbaar, maar dit geeft slechts een indruk.

Stel, je kindje is bestempeld als “huilbaby” zonder medische oorzaak, het kindje blijkt hooggevoelig, Wat kun jij voor hen betekenen?

Ouders van hooggevoelige kinderen coach ik door hen allereerst kennis en inzicht te geven in hooggevoeligheid. Wat is het eigenlijk en hoe werkt het? Dit is zo belangrijk! Dan gaan we verder om het te leren herkennen en vervolgens om ouders te leren hoe zij het beste kunnen omgaan met de hooggevoeligheid van hun kindje. Kinderen coach ik vanaf dat zij tiener zijn (groep 7). Deze maand geef ik ook een mini-training voor ouders. Een goede basis om als ouder meer over hooggevoeligheid te leren.

In welke situaties of casussen kunnen mensen nog meer bij jou terecht?

Naast de HSP-coaching voor volwassen, tieners en ouders geef ik Aandachtig Leven Coaching. Dit is een sessie van 3 uur en heeft een ‘workshop-randje’. Je herkent misschien wel de opmerkingen “Ik ben zo druk!” of “De tijd gaat zo snel!” Aandachtig Leven is bewuster leven. Rust en Balans. Zonder stress. Mét genieten! We moeten zo veel ballen omhoog houden en we vervullen zoveel rollen. Maar, we moeten ook onszelf niet voorbijgaan in alle drukte en hectiek. Tijdens zo’n sessie zetten we de eerste stappen om Aandachtig te Leven.

Wat is het doel van de coachingssessies die je aanbied?

Erkenning en ademruimte. Wat kan er veel van je afvallen als je weet wat hooggevoeligheid is, hoe het werkt en hoe je ermee om gaat. Het gevoel van puzzelstukjes die in elkaar vallen. Dan is er veel meer ruimte om weer en meer te genieten en minder last te ervaren van HSP’er-zijn.

En wat kunnen ouders, tieners en of volwassen verwachten van jou tijdens deze gesprekken?

Bij HSP-coaching kom je gedurende een bepaalde periode eens per week of per twee weken langs voor een gesprek en tijdens die periode loop ik met je mee. Samen zetten we stappen die jou helpen om met hooggevoeligheid om te gaan of aandachtiger te leven.

Er werd ons wel eens gezegd dat onze jongste dochter ‘gewoon’ een huilbaby was. Het gaf ons een onbegrepen gevoel. “Dikke pech, veel knuffelen en het komt wel goed,” Is Hooggevoeligheid/HSP dan toch nog erg onbekend?

Ik denk zeker dat er veel te winnen valt als het gaat om kennis van hooggevoeligheid. Wanneer je geen idee hebt waarom je kindje huilt is dat heel verdrietig en hartverscheurend. Mensen worden geboren met hooggevoeligheid voor prikkels. Een baby kan dus zeker huilen om die reden. Baby’s ervaren de wereld als een totaliteit, pas als ze ouder worden gaan ze begrijpen hoe die wereld in elkaar zit en kunnen zij meer incasseren. Maar niet iedere ‘huilbaby’ is hooggevoelig en niet iedere hooggevoelige baby is een ‘huilbaby’.

Laatst kreeg ik de vraag of er verband ligt tussen bijvoorbeeld HSP en Autisme of ADHD. Wat kun jij ons daarover vertellen?

Die vraag krijg ik inderdaad ook vaak. Het is een van de misverstanden. Hooggevoeligheid heeft te maken met het zenuwstelsel. Je bént hooggevoelig. Je krijgt of hebt het niet. Bij het woord ‘prikkels’ denken mensen al snel aan dergelijke dingen. En bij een overbelasting van het zenuwstelsel door die prikkels kunnen er best wat gelijkenissen naar boven komen. Het ligt geen verband met autisme of ADHD en dan is jammer als kinderen onterecht dit labeltje krijgen. Alleen door meer kennis en erkenning denk ik dat we hier verder mee komen.Het gaat er ook niet om dat je kinderen een HSP-labeltje geeft. Het gaat erom dat als je weet wat hooggevoeligheid is, er zoveel dingen op zijn plek vallen en dit de mogelijkheid geeft om het minder als last te ervaren, grenzen te leren kennen en overprikkeling te leren voorkomen. Vervolgens komt dan de mooie kant ervan naar boven.

Hoe pas jij je christelijke visie toe in je praktijk Prachtig Aandachtig?

Wij zijn allemaal gemaakt én bedacht door onze Schepper. Dat geloof ik. Voor de HSP’ers onder ons is dat met een zenuwstelsel dat gevoeliger is dan 80% van de mensen. Soms is het een opgave, maar het kan ook zeker een gave zijn als je weet hoe je ermee om moet gaan en het kan inzetten als een kracht. Zo zie ik dus ook de mensen die ik coach. Allemaal uniek en bedacht door Hem! Ik werk vanuit die levensvisie. Dit heb ik altijd in mijn achterhoofd tijdens de gesprekken en coaching-sessies.

Wat zou jij de lezer verder willen meegeven?

De kans is groter dat als je zelf HSP bent, (één van) je kind(eren) ook HSP is/zijn. Andersom ook. Weet je dat je kindje hooggevoelig is? Dan is de kans groter dat jij dat als moeder ook bent. Hooggevoeligheid kan een last zijn, maar er zeker een heleboel moois uit voort kan komen. Het is geen aandoening of stoornis. Het is een eigenschap met veel kwaliteiten. 

Heb jij vragen voor HSP-Coach Corrinne Bax, vind jij erkenning of herkenning in bovenstaande of ben je geïnteresseerd geworden naar meer over het onderwerp hooggevoeligheid? Je reactie word met liefde beantwoord.

Aanstaande zaterdag lees je een emotionele brief aan mijn dochtertje, vol erkenning, acceptatie en een heleboel liefde.

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Henriette 12 oktober 2017 at 09:28

  Ik zal graag in contact komen met haar. Onze dochter van 6 verdenk ik ook op hsp. Achteraf gezien al jaren aan het tobben geweest. Als baby maanden gehuild 11mnd. Kleding is drama nu het seizoen weer is van lange mouwen leggings sokken ect is altijd een hele hoop gehuil gekrijs ect met omkleden.
  Ik merk zelf dat ze nu tegen deze dingen gaat aanlopen op school ect en wij zelf voelen ons zelf machteloos hoe er mee om te gaan.

  Groetjes Henriette

  • Reply Corrinne Bax 13 oktober 2017 at 14:08

   Hoi Henriette,

   Bedankt voor je reactie op het interview! Er zijn zeker manieren die ervoor zorgen dat je je niet meer machteloos hoeft te voelen! Zou je contact met mij op willen nemen? Mijn mailadres is corrinne@prachtigaandachtig.nl. Of via http://www.prachtigaandachtig.nl/contact

   Hartelijke groet,
   Corrinne Bax

  • Reply Mama van Dijk 13 oktober 2017 at 21:14

   Dag Henriette! Bedankt voor je reactie! Wat kan het fijn zijn om die herkenning te vinden! Als je even kijkt op http://www.prachtigaandachtig.nl vind je de bedrijfspagina van Corrinne Bax, hsp coach. -x- Mama van Dijk

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.