Duurzaam leven

Doe jij mee?

Op dit mega fijne platform mag ik schrijven over en voor veel mensen en onderwerpen die me aan het hart gaan. Een daarvan is duurzaamheid. De afgelopen maanden vond ik het eerlijk gezegd wel eens lastig om iets te zoeken wat er goed bij paste. Wat laagdrempelig genoeg was, voor als het nog een ver-van-je-bed-show is. Maar, deze week waag ik een poging. Ik heb namelijk een belangrijke vraag voor je: doe jij mee?

De week van 11 tot en met 17 maart (volgende week dus!) is de week zonder vlees. We eten met z’n allen veel te veel vlees. Het kost het milieu, de aarde onwijs veel dat er zoveel vlees gegeten wordt. Even alvast wat het oplevert per volwassene.

Wanneer je als volwassene deze week geen vlees eet, bespaar je: 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. (Bron)

Mocht je er nog niet bekend mee zijn, kun je op deze pagina wat eenvoudige tips vinden over hoe je dit aanpakt en hoe je toch aan bepaalde vitamine en mineralen komt: 6 tips voor een week zonder vlees.

Wij doen ook mee, als gezin. We aten nooit veel vlees, maar sinds ruim een jaar nu ook bewust mínder of niet. Eigenlijk vond ik het niet zo lastig als ik dacht. Het is makkelijk om bij sommige gerechten het vlees gewoon weg te laten. Bijvoorbeeld bij gerechten met peulvruchten. Of ik deed wel eens wat meer groente en liet vervolgens het gehakt weg uit de macaroni-schotel. Of ik kocht vleesvervangers. Ook supermarkten als Lidl hebben dit steeds meer in het assortiment. Daardoor is het ook betaalbaar en geen excuus meer. 😉

Vind je dit een te grote stap? Probeer dan eens een paar dagen zonder vlees te eten. Ervaar eens hoe het is en wat je nou echt mist.

Er zijn wel eens dagen hoor, poeh… dan kijk ik soms al naar het plastic afval van die ene dag en dan zakt heus de moed mij ook wel eens in de schoenen. “Hoe kom ik hier ooit helemaal van af?” Het lukt me dus ook lang niet altijd om helemaal zo duurzaam te leven zoals ik het wil. Maar, ik word wel blij als ik weer een stap heb gezet. Ook in leuke en kleine dingen.

Zo was vorige week de buggy op mijn schoonmaakemmer gevallen. In plaats van snel een nieuwe plastic emmer te kopen, heb ik nu een zinken emmer. Die gaat veel langer mee en het staat ook nog leuk. Daar kan ik dan echt blij van worden. (Mocht je ook in deze situatie komen, kies dan voor een 5 liter schoonmaakemmer. We gebruiken door die 10 liter emmers vaak onnodig veel water…).

Je schoonmaakkastje is een plek waarin je heel gemakkelijk kan overgaan op duurzamere alternatieven. Durf eens kritisch te kijken naar wat je gebruikt en kijk wat je écht nodig hebt.

Succes en elke stap is er één, dus ga er gewoon voor! Bemoedig en inspireer anderen. En vooral: deel want bewustwording komt nog vòòr die eerste stap die gezet moet worden.

Doe jij mee met de week zonder vlees?

Laat je reactie achter!

Liefs, Corrinne

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Emma 5 maart 2019 at 13:54

  Dat wordt een flinke uitdaging! Maar die durf ik wel aan! Zo maar eens wat lekkere recepten opzoeken..

  • Reply Corrinne Bax 5 maart 2019 at 17:49

   Yes, te gek dat je de uitdaging aan gaat! Succes en eet smakelijk alvast 😉

 • Reply Week zonder vlees; weekmenu – Leven met Emma 11 maart 2019 at 15:15

  […] heel wat anders. Vorige week vroeg Corrinne of je mee doet met de Week zonder Vlees op het platform Mama van Dijk. Toen ik hier positief op reageerde, ging ik gelijk op zoek naar recepten die iedereen hier in huis […]

 • Leave a Reply


  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.