jonge-kinderen-mee-naar-de-kerk
geloof

Een nieuwe kerkfase, ik droomde ervan..

KERK – En daar zit ik. Precies dit is waar ik de afgelopen jaren zo innig naar verlangen kon. Met het hele gezin op een rijtje. Een beetje achterin maar nog steeds verscholen tussen hordes mensen. Compleet, als gezin, in de kerkbanken..

Mee naar de kerk

De kinderoppas bleek bij de oudste dochter geen succes en bij de jongste werd daar een schepje bovenop gedaan. We besloten weer om en om te gaan maar daarmee moest ik bekennen de kerkgang minder geliefd te maken bij mezelf. Ik wilde graag met hen. Niet half om half. Gewoon weer even zoals het was.

En nu was het zover. De peuter van drie, de kleuter van vier. Wiebelend naast papa en mama, meedeinend op de muziek. Of dat goed ging?

De kerkgang eigen maken, vertrouwd, ik hoop het ze met heel veel liefde mee te geven.

Zoals het was

Maar dat zoals het was nooit meer zo zou zijn bleek al snel. De euforie van twee kleine minimensjes in de dienst bleek soms een uitdaging. De ene keer door een huilbui voor een kleurtje dat het niet haalde tot aan de preek. De andere keer een ‘alweer een snoepje’ galmend, al dan niet vreugdevol, vanaf mijn linkerzijde terwijl moeders oksels zachtjes begonnen te klotsen.

De kleuter gaat voor de preek start naar de bijbelklas, ook wel bekend als de kindernevendienst. De peuter zit de hele dienst bij ons in de kerk. Wil niet naar oppas, ook niet mee met haar zus.

Vrolijke aanwezigheid van kinderen

Ik geniet van de meisjes. Ik geniet van hun vrolijke aanwezigheid te midden van hordes mensen. Ik geniet van het kleurrijke werkje dat door de kleuter na de bijbelklas trots wordt overhandigd. Hoe ze iedereen omver loopt om maar zo snel mogelijk terug bij ons te zijn. Ik geniet van de peuter die tijdens de kerkgang nu de complete dienst aan mijn zijde zit. Ook al vang ik daardoor soms slechts de titel van de preek op.

Terwijl ik een lading wasgoed later die week door mijn handen laat glippen vraag ik me plots af waar en hoe die preek verder was gegaan. Gelukkig weet kerkomroep raad. Ten alle tijde.

#tipvanflip #onrustigedienst? #beluisterhemnogeens

Gaan jouw kinderen mee de dienst in? Welke gemeente bezoek jij?

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.