een kindje adopteren uit Thailand
Adoptie

Adopteren Thailand – terug naar de Kinderbescherming

Adopteren Thailand – Stap voor stap in de wereld van adoptie. Vandaag over stichting Wereldkinderen en terug naar de Raad voor de Kinderbescherming. Nadat op 18 januari 2018 de beginseltoestemming op onze deurmat lag was het weer even afwachten (wachten is het sleutelwoord in de procedure van adopteren).

Adoptieprocedure

Na een aantal dagen kregen we post van onze vergunninghouder; stichting Wereldkinderen in Den Haag. Na deze vergunning was ons rapport ook gestuurd door de Centrale Autoriteit in Den Haag. Het is raadzaam om je al tijdens de raadsgesprekken te verdiepen voor welk land jullie willen gaan en welke vergunninghouder daarbij hoort.

Op 22 januari 2018 lag er al post van Wereldkinderen op de mat met daarin de bevestiging dat zij onze beginseltoestemming en ons gezinsrapport hebben ontvangen. Ook stond in deze brief dat we via het intranet van Wereldkinderen de algemene voorwaarden, de overeenkomst van opdracht en de bemiddelingsovereenkomst konden vinden.

Documenten en papieren

Nadat we de factuur van 350,- hadden betaald en de overeenkomst van opdracht retour hadden gestuurd aan Wereldkinderen kwam onze aanvraag op de algemene wachtlijst te staan. Wanneer je op deze wachtlijst staat dan ben je in afwachting van een intakegesprek waarin de bemiddelingsmogelijkheden worden besproken. Op 25 januari 2018 werd er weer post door Wereldkinderen verstuurd aan ons. Hier werd aangegeven dat de betaling was ontvangen en dat we nog enkele documenten die we via het extranet konden vinden retour moesten sturen. O.a. een intakeformulier moesten we invullen en twee duidelijke en scherpe kleurenfoto’s van ons samen voor ons huis zodat Wereldkinderen zolang je op de algemene wachtlijst staat al een beetje een beeld heeft van wie je bent.

Hierna was het weer afwachten tot ons dossier bekeken zou worden door de stichting Wereldkinderen. Helaas kregen wij niet het positieve bericht waar we op hoopten via Wereldkinderen. De special needs die wij hadden aangegeven waar we voor open zouden staan waren niet voldoende om in aanmerking te komen voor Thailand. Eventueel zou de Filipijnen wel kunnen of toch Thailand maar dan zou ons rapport moeten worden aangepast op een aantal special needs. We hebben gelukkig via een goed gesprek telefonisch met Wereldkinderen kunnen afstemmen dat we toch voor Thailand zouden gaan en dat zij een verzoek zouden doen bij de Centrale Autoriteit of ons rapport aangepast kon worden. Aan ons ondertussen de taak om ons in de extra special needs te verdiepen.

Tegenvallers in het adoptieproces

Ik dacht echt ik gooi het bijltje erbij neer

Ook al was het best even slikken en heb ik echt gedacht ik gooi het bijltje er bij neer. Het voelde als een stap terug. Voor ons gevoel hadden we echt de special needs gekozen die bij ons pasten. Nu moesten we een soort ‘’grens’’ over om iets toe te voegen aan ons rapport. We hebben in februari opnieuw een gesprek gehad in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht met een neonatoloog over prematuur geboren kindjes en over de gevolgen van alcohol en drugs tijdens de zwangerschap. Dit gesprek was voor ons verhelderend en gaf ons ook ruimte in ons hoofd en hart om toch te zeggen dat we zouden gaan voor prematuur. Daarmee dus de kans op een kindje waarvan de moeder tijdens de zwangerschap drugs heeft gebruikt.

Als ik nog een tip mag geven; verdiep je echt goed in de special needs van het land waaruit je wilt adopteren. Wij hadden dat voor ons gevoel ook gedaan maar moesten dus toch nog een aanpassing doen.  Dit hebben we dus weer teruggekoppeld aan Wereldkinderen en zij gaven aan dat het verzoek voor de aanpassing inmiddels weer lag bij de Centrale Autoriteit. Ze gaven wel aan dat als ons rapport aangepast zou kunnen worden dat ons dossier dan toch dit jaar mee zou kunnen naar Thailand. Dit gaf ons weer moed om verder te gaan.

Op gesprek bij de raadsmedewerker

Begin april kregen we een telefoontje van onze raadsmedewerker dat we weer op gesprek mochten komen. Het was een heel ander gesprek dan de eerdere gesprekken. Omdat we nu alleen voor de aanpassing gingen was er weinig spanning. Ze gaf aan dat (als de gedragsdeskundige ook akkoord was) deze aanpassingen in ons rapport konden worden opgenomen. Wat een opluchting was dat voor ons.

Op 19 april tijdens onze vakantie in Valencia belde ze al dat het akkoord was. Het rapport zou opnieuw naar de Centrale Autoriteit gestuurd worden en dat zij het zouden doorsturen naar Wereldkinderen. Yes, weer een stap verder op weg naar mini. En toen ging het snel..

Een belangrijk telefoontje

Op 4 mei 2018 kwam het telefoontje van Wereldkinderen. Ze hadden het aangepaste rapport al en nodigden ons uit op intake op 15 mei 2018. De volgende keer hoop ik jullie mee te nemen naar de intake bij Wereldkinderen..

Elke maand wisselt Nayomi persoonlijke stukken rondom het adoptieproces af met informatieve artikelen over adoptie. Een soms slopende reis met een groots verlangen. Lees hier meer over hun Thaise mini in het hart..

Liefs, Nayomi

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.