geef duurzaamheid een kans, duurzaam leven, mamablog mama van dijk
Duurzaam leven

Prachtig Aandachtig – Een duurzaam leven (deel 2)

Tjonge, wat ontzettend balen: stuk. “Dag ontzettend fijn volautomatisch koffiezetapparaat, bedankt voor je bewezen diensten.” Vlak na ons trouwen kochten mijn man en ik ons espressoapparaat. Wat een dure (!!) aanschaf was dat, maar wat heerlijk. Met een druk op de knop hoorden we direct het geratel van de overheerlijk geurende koffiebonen tussen de maalschijven in het apparaat om even later in vloeibare vorm, gefilterd in heet water, in een prachtig vloeiend straaltje in mijn koffiemokje te verschijnen. Het hele proces duurde denk ik zo’n 15 seconden. Max.

Slow down

Ruim voor we duurzamer gingen leven in de zin van milieubewuster, probeerden we in ons gezinsleven bewuster te leven. Dat is niet altijd hetzelfde. Toen ons espressoapparaat kapot ging, gingen we dus vol voor een Moka Express. Het hierboven beschreven proces gaat nu heel anders en het duurt een stuk langer dan 15 seconden. We malen de bonen, vullen het potje met water, vervolgens scheppen we het filter vol met gemalen bonen, zetten het op het fornuis en dan is het wachten tot de koffie naar boven komt pruttelen. Een bakje slow coffee, zoals men het ook wel noemt. En het enige wat we nodige hebben is water, koffiebonen en een warmtebron. Ik geniet des te meer van deze koffie. Tijdens het maken ben ik veel bewuster van mijn doel (namelijk; mijn heerlijke bakkie) en daarom is de voorpret al genieten.

Duurzaam leven heb ik, voor mezelf in ieder geval, onlosmakelijk verbonden aan mijn bewustere levensstijl.

Duurzaam leven vraagt namelijk bewuste keuzes en het vraagt soms ook extra tijd. Maar, we hebben tijd. Het is de maatschappij die ons gehaast laat leven, die ons influistert dat we meer moeten doen en hebben en dat we geen tijd hebben. Hoe meer ik bewuste keuzes maak in het duurzame leven, hoe meer ik soms denk dat het lijkt op -mijn geromantiseerde beeld van- de levensstijl van vroeger. Geen apparaten die ons afleiden zoals televisie en mobiele telefoons. Geen reclames die ons doen denken dat we van alles nodig hebben.

“Meer lezen van gastblogger Corrinne? Je leest het hier”

Stevige schoenen

Duurzaam leven middenin deze wegwerpmaatschappij vraagt om stevige schoenen. Kies waar jij je goed bij voelt, wat jij belangrijk vindt en blijf hierin dicht bij jezelf. Durf keuzes te maken en houd je doel voor ogen: een goede rentmeester zijn en de wereld mooier maken voor je kids. Plak bijvoorbeeld een NEE NEE sticker op je deur, zodat je niet in de verleiding komt het idee te krijgen dat je spullen nodig hebt. De meest duurzame keus is namelijk consuminderen. Het niet kopen van spullen die je toch al niet nodig hebt, zorgt dat die extra’s gewoon niet geproduceerd hoeven te worden. Het maakt ook dat je bewuster keuzes gaat maken voor de spullen die je wel nodig hebt. Hoe lang gaat het mee? Is het van kwaliteit of hebben dan volgend jaar weer wat nieuws nodig? Kan ik het lenen van iemand? Als je een week wacht, heb je het dan nog steeds nodig? Neem de tijd om ook hierover na te denken, dat is het waard.

Hoe drink jij je koffie en zegt dat iets over je manier van leven?

Ik mag maandelijks blijven bloggen voor MamavanDijk.nl, als er iets is waar je over wilt lezen, let me know! 🙂 Ik vind het leuk als je reageert!

Liefs, Corrinne

P.s. De zeepblokken waar ik het in mijn vorige blog over had, zijn van het Zeeplokaal. Je vind ze hier! Dit zijn handgemaakte zepen en 100% plantaardig, dierproefvrij en palmolie-vrij. Er zijn ook alternatieven, maar deze ruiken mega lekker en de shampoo schuimt als een malle! #nospon 😉

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Emma 3 september 2018 at 09:51

  Wat een goede blog 😉 en een super onliner: ‘de meest duurzame keus is consuminderen’
  Wij drinken gewone koffie van een koffiezetapparaat met gemalen bonen uit een pak. Omdat we dit het lekkerst vinden ?

 • Reply Remke 9 september 2018 at 08:01

  Je inspireert! En koffie drink ik niet! ?

 • Reply Corrinne Bax 18 september 2018 at 13:50

  Je thee dan? 😉
  Corrinne Bax onlangs geplaatst…Hoe maak ik mijn kind weerbaar voor de toekomst?My Profile

 • Leave a Reply


  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.