begin aan duurzaam leven, hoe kan je het aan, mamablog mama van dijk
Duurzaam leven

Prachtig Aandachtig – Een duurzaam leven

Het blijft een levenslange reis, dat duurzamer leven. Er zijn ook mensen die vast al veel verder zijn dan wij als gezin, maar ik schrijf dit niet om te vergelijken. Ik schrijf dit in de hoop dat je heel gemakkelijk een paar kleine stappen kan zetten, die ervoor kunnen zorgen dat je de wereld net een beetje mooier nalaat.

Het is nooit te laat

Graag wil ik beginnen met een uitspraak van Maarten Luther:

‘Al zou ik weten dat de wereld morgen ten onder ging, ik zou vandaag nog een appelboom planten’

Een uitspraak die me regelmatig weer te binnen schiet. Als ik door de bomen het bos niet meer zie. Als ik niet weet of ik moet kiezen voor een biologisch product in plastic of een bespoten groente zonder plastic. Als ik gefrustreerd raak en denk dat alles wat ik zou willen doen financieel een te groot doel is voor ons. Deze uitspraak heeft vast en zeker in een andere context gestaan, maar zo groot reikt mijn geschiedeniskennis even niet. Voor mij betekent het nu dat we door moeten gaan. In mijn vorige blog vroeg ik mezelf af of het misschien niet te laat is voor duurzamere wereldhervormingen. Ik weet het nog steeds niet. Maar deze uitspraak helpt om elke keer toch een stapje verder te willen zetten als ik het gevoel heb dat het geen zin meer heeft of dat kleine stappen niet meetellen.

Waar te beginnen?

We gaan dus verder. Toen ik begon aan mijn reis heb ik, serieus, nachten lang slecht geslapen. Zo diep hakte het erin, dat na bewustwording daadwerkelijk actie kwam. Het raakte me, ik werd er bewust van en nu kwam de actie. Ik koos ervoor om per ruimte in ons huis aan de slag te gaan. In de badkamer begonnen werden alle plastic flessen opgemaakt en vervangen voor verpakkingsvrije zeep- en shampooblokken. Hierin zijn weer tal van opties, maar ik heb gevonden wat ik fijn vind en me goed bij voel. Daarna kwam de keuken en schoonmaakartikelen om gevolgd te worden door mijn kledingkast.

Mijn gevulde kledingkast werd goed onder de loep genomen en alleen datgene bleef er in hangen dat ik echt droeg. Sindsdien hang ik alles op, ook de kleding van meisjes. Alles is in het zicht. Alles wordt gedragen en er is niks overbodig en als dat wel zo is, kom je daar dus snel achter en als ik iets mis, wordt het tijd om te wassen in plaats van te denken dat ze niks meer passen of toch echt nog wat nodig hebben. Vuilniszakken of kleine zakjes in prullenbakken gebruik ik niet meer, ik maak de bakken gewoon wat vaker schoon met mijn sopje van een beetje rasp van een blok schoonmaakzeep. Ik noem nu een aantal relatief kleine dingen die heel gemakkelijk zijn om door te voeren in je huishouden.

Wat is je doel?

Soms voelt het als kiezen tussen twee kwaden. Om te beginnen kun je een doel kiezen, bijvoorbeeld: als huishouden veel minder afval. Of: alleen maar biologisch eten. Een combinatie is natuurlijk mogelijk, maar maak het in het begin niet te groot (zoals ik deed). Koop vaker tweedehands, laat de auto vaker staan, kies bewust om niet meer te vliegen, maak je moestuin (groter), laat eens het gehakt weg uit je macaronischotel… ik noem maar wat.

Verdiep je

Als je het gevoel hebt dat duurzaam leven nog ver van je af staat, neem dan eens de tijd om wat internet op te zoeken wat de effecten zijn van ons plasticgebruik bijvoorbeeld. Weeg zorgvuldig af of er echt een nieuwe laptop nodig is of dat deze gerepareerd kan worden. Kijk documentaires, praat erover met mensen om je heen, raak geïnspireerd en inspireer anderen. Kies ervoor om een rentmeester te willen zijn. Dat kan en mag in kleine stapjes. Wees vooral niet te streng voor jezelf, dan is volhouden moeilijk.

Ik merk dat ik het lastig vind om er compact over te schrijven, dus ik sluit af met een twee verschillende soorten kijktips op Netflix: Before the Flood en A Plastic Ocean.

Ik vind het leuk om jouw ervaringen en tips te lezen! Deel het.
Tot volgende week!

Liefs, Corrinne

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.