schermtijd, Quality Time, app, mamablog, mama van dijk
geloof, Opvoeding en ontwikkeling

Schermtijd voor kind minder zorgelijk!

Natuurlijk zijn er een aantal dingen veel zorgelijker te noemen dan een uurtje meeswingen met Peppa big, het zandkasteel of Nijntje. Om maar niet te spreken van het feit dat het voor mij als moeder af en toe even hoognodig is. Om zeg maar zelf even een paar seconden rust te hebben als projectleider van het hele grut (lees: dreumes en peuter). Vandaag wil ik een andere kant uitlichten. Juist als blogger. Waar dat op deze vrijdagmorgen heen gaat lees je vandaag..

Schermtijd

Nee ik zal eerlijk zijn, ik ben geen voorstander van een tv die een langere tijd aanstaat maar heb er zeker geen hekel aan. In de morgen gaat de tv standaard even op Casper en Emma! Ik smeer een aantal boterhammetjes en daarna springen we samen aan tafel. Of juist ja, ook wel eens bij de buis. En is dat zo slecht? Ach hou op! In de middag rond de klok van 16.00 volgt vaak een zelfde ritueel, soms met kinderliedjes op youtube soms netflix of een stukje dvd. Ik kook het eten en rond 17.00 uur zit ik met de kindjes aan tafel. Na het avondeten komt de televisie hier niet meer aan overigens. Sinds we dat niet meer doen slapen ze namelijk veel beter zo bleek..

Lees ook: “Hoe jij je kind laat doorslapen”

Schermtijd van ouders

Maar wat is er dan wel zorgelijk? Ik denk dat we ons vandaag de dag zorgen moeten maken over ons eigen gedrag. Van de week zie ik een foto voorbij komen op social media. Ik zie een foto van een volwassene met een kind op zijn/haar arm. De connectie met haar kind word weergegeven als 1 lijntje terwijl haar ogen met 10 lijnen verbonden zijn met haar telefoon.

Terwijl een grote mamamaffia fel opstaat tegen het beeldschermgebruik van kinderen verdwijnen onze ogen voortdurend naar onze eigen smartphones. “Wat is er?” ..”Waarom reageer je niet.”… “Er is toch niets met je hé” … u heeft 3 gemiste oproepen.. Herken je dat? Herken je het gevoel altijd online te (willen) zijn?

Online zijn

Ik zou je vandaag graag willen zeggen dat het hier niet zo is! Een verslaving ligt op de loer al dan niet al van toepassing. Ik ervaar mezelf soms te druk voor een rustig kopje koffie en het journaal om 20 uur of ben middenin een druk ‘gesprek’ tijdens een leuke film. Er eigenlijk wel van balen dat je telefoon niet mee kan tijdens je obstakelrun door de modder? It’s me! Are u kidding me? Het is vandaag niet de bedoeling om mezelf, jou of een ander weg te zetten als één of andere loedermoeder. Zeker niet. Vandaag is het wel de bedoeling om je ogen te openen. Welk voorbeeld geef ik, geef jij? Besef jij hoe vervelend het is dat wanneer je tegen iemand praat hij/zij niet de volledige aandacht voor je heeft? Hoe is dat voor onze kinderen..

Welk voorbeeld geef jij?

Hoeveel lijntjes staan er in connectie met jouw tv, smartphone, laptop? Voordat we ons zorgen maken over onze kinderen laten we ons eerst zorgen maken over onszelf. Misschien herken je je vandaag totaal niet in mijn woorden, ligt jouw telefoon gerust een halve/hele dag in je tas en weet je meermaals op een dag totaal niet waar hij überhaupt gebleven is. Ik hoop het! Dat betekent simpelweg dat de lijntjes tussen jou en je kinderen, en de omgeving om je heen veel groter, wellicht intenser is. Dat bied je de kans meer te genieten en schermtijd om te zetten in kwaliteit -qualitytime. 

App

Ik daag je uit vandaag. Download met mij de App “Quality Time” voor android of “Moment” voor team iPhone. De app’s helpen je in kaart te brengen hoe het staat met jouw telefoongebruik.

Heb je straks zomaar ineens tijd voor belangrijke zaken..

Mag ik je dan ook vragen hoeveel lijntjes/connectie er is naar Boven?
Be still and know that I am God

#spreadlove

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Nymfa 7 juli 2018 at 22:47

    Amai. Dit is zo waar en zo mooi geschreven. Ik heb echt al vaak gedacht: leg die gsm weg en puzzel mee met je dochter, en na 2 minuten heb je hem uit gewoonte terug vast. Terwijl je niks gemist heb.

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.