ikenmama.nl, samenwerking mamablog mama van dijk
gastblog, geboorte, zwangerschap

Bevallen: Thuis of in het Ziekenhuis?

Dit is een gastartikel van Petra van ikenmama.nl.

Bevallen: thuis of in het ziekenhuis?

Zelf ben ik heel gelukkig met het feit dat alle drie mijn kinderen thuis zijn geboren. Al toen ik zwanger was van de oudste had ik namelijk besloten dat ik het liefst thuis zou willen bevallen. Het leek me heerlijk; in je eigen vertrouwde omgeving en tussen je eigen spullen. Een bevalling vond ik al spannend genoeg, daar wilde ik geen stress van een andere omgeving bij hebben! Het is me alle drie de keren prima bevallen (excuses voor het woordgrapje;)), maar toch krijg ik er wanneer ik er nu aan terugdenk nog met terugwerkende kracht de zenuwen van. Want stel dat er toch een complicatie was opgetreden? En stel dat we dan uiteindelijk niet op tijd het ziekenhuis hadden kunnen bereiken? Daar wil je liever niet te lang over nadenken. Toch kan ik me daardoor heel goed voorstellen dat er vrouwen zijn die liever in het ziekenhuis willen bevallen, dan thuis. En wat mij betreft moet iedere vrouw kiezen voor de situatie waarin zij zich het prettigst voelt. Als bij jou rond een week of 40 zwangerschap de bevallingsweeën zich aandienen, is het prettig als je zelf een keuze kan maken!

Voor- en nadelen thuisbevalling

Door de jaren heen heb ik wel gemerkt dat lang niet iedereen zo’n liberale opvatting heeft als ik. Het is net als met het geven van borst- of flesvoeding. Er zijn altijd vrouwen die fel tegen of juist voor het geven van borstvoeding zijn. En zo zijn er ook altijd vrouwen die fel voor of juist tegen een thuisbevalling zijn. Het zijn gevoelige onderwerpen, waarbij het soms lijkt alsof vrouwen graag anderen hun mening willen opdringen. En dat is jammer, want iedereen moet toch uiteindelijk zelf een keuze maken? Er zijn meer dan genoeg argumenten voor een thuisbevalling te bedenken, maar ook meer dan genoeg tegenargumenten. Veel vrouwen vinden het prettig om in het ziekenhuis te bevallen, omdat alle medische hulpmiddelen binnen handbereik zijn. Aan de andere kant; veel zwangerschappen en bevallingen verlopen zonder grote complicaties, waardoor de bevalling ook prima thuis kan plaatsvinden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat een thuisbevalling net zo veilig is als een ziekenhuisbevalling. Maar ja; wat als het toch mis gaat? Al deze voor- en tegenargumenten en je eigen twijfels kunnen het lastig maken om te kiezen.  En soms heb je trouwens eenvoudigweg niets te kiezen, omdat je vanwege een medische indicatie of het inleiden van de geboorte in het ziekenhuis bevallen moet.

Waar voel jij je het prettigst bij?

Achteraf ben ik blij dat ik al tijdens mijn eerste zwangerschap al eigenwijs genoeg was om een eigen keuze te maken. Er was geen medische indicatie voor een ziekenhuisbevalling, dus besloot ik lekker thuis te blijven. Het kan alleen best lastig zijn om als zwangere naar je eigen gevoel te luisteren. Zeker wanneer het gaat om je eerste kindje en er in je omgeving allemaal mensen zijn die het beter lijken te weten. Natuurlijk is het prima om naar al die meningen te luisteren, om je zo een beeld te vormen van je mogelijkheden. Maar vergeet vooral niet naar je eigen hart te luisteren: waar voel jij je het prettigst bij? Als je kunt kiezen tussen een bevalling thuis of in het ziekenhuis, maak dan een weloverwogen keuze. Uiteindelijk maak je daarmee niet alleen jezelf maar ook je kindje blij mee. Als je met vertrouwen en een ontspannen gevoel aan de bevalling begint, zal het namelijk een stuk makkelijker zijn om die loodzware laatste loodjes (lees; bevalling) door te komen. Terugdenkend aan mijn eigen loodzware loodjes bedenk ik me dat er aan een ziekenhuisbevalling in ieder geval 1 belangrijk voordeel zit: de pijnstilling is dichtbij!;)

geboorte thuisbevalling mamablog

Gastartikel

Bedankt Petra voor het mooie gastartikel dat je met ons wilde delen. Als eigenaresse van platform Ikenmama deel je samen met je team een talrijke schat aan ervaringsverhalen online! Super tof!

Ken jij de website nog niet? Neem dan zeker even een kijkje!
En vertel me, waar ga jij voor? De romantiek van eigen lakens of de bevalling buitenshuis?

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.