liefhebben, christelijke mamablog, mama van dijk
geloof

Liefhebben – heb lief totdat het pijn doet

Bovenstaande woorden zijn de afgelopen tijd meerdere malen in gedachten de revue gepasseerd. “Heb lief totdat het pijn doet.. en heb dan nog meer lief”. Het is de voorganger in een middagdienst die deze woorden laat binnenkomen. Een dienst rondom dagelijks sterven en opstaan. Huh? Een stukje Zelfverloochening en naastenliefde.

De voorganger gaat die middagdienst verder “Als je hier al sterft hoeft je straks niet meer te sterven.” Wauw, die komt binnen. Mijn ogen vullen zich die zondagmiddag al snel als ik denk aan het familiedrama wat zich begin dit jaar  in ons gezin afspeelde. Ik had voorafgaand mijn vooroordeel klaar, kende deze voorganger nog niet en de stem die wat monotoon overkwam gaf me het gevoel dat het een lange middag kon worden. Niets daarvan bleek waar. Die middag zuig ik wijze lessen op tot diep in mijn binnenste.

Lees ook: “Rouwverwerking van een peuter”

Sterven

De wijze les van die middag wil ik proberen over te brengen op jou. En ook ik zal er niet omheen draaien. De wereld om ons heen is gericht op groei. Vooruitgang, verder willen komen, steeds meer willen bereiken. Ik maak me er schuldig aan. Misschien voel je dat de lat van eisen die je stelt soms steeds een beetje verder word neergelegd. Misschien door factoren uit je omgeving misschien door je eigen ik. Stilstaan is achteruitgaan, zo denken we soms. Maar hoe moeten we dat vanuit Zijn ogen bekijken?

Persoonlijk

Hij roept mij niet op om elke dag, week of jaar mijn Google Analytics resultaten neer te leggen om te zien of er wel weer duizenden nieuwe unieke bezoekers zijn geweest. Hij geeft geen opdrachten puur en alleen omdat ik voldoe aan de eisen van een groot bereik. Hij roept mij niet op om elke dag mijn huis te laten glimmen en al die ballen steeds hoger in de lucht te houden of me het gevoel te geven dat ik faal wanneer alles tegelijk naar de grond komt. Hij roept ons niet op om eisen te stellen waar je niet aan voldoen kan. Maar Hij roept je wél op om lief te hebben. De mensen om je heen (en verder weg) net zoveel als jezelf.

“Liefhebben tot het pijn doet.. om daarna nog meer lief te hebben”

Liefhebben

En dat heeft alles te maken met sterven, met Jezus’ sterven en opstaan met Jezus opstanding. Zweverig? O, welnee! Het betekent simpelweg dat we beseffen dat we lijden met Hem. Terugdenkend aan het kruis van Goede Vrijdag waar Jezus sterft aan het kruis. Mijn eigen oude ik mag ik achterlaten bij dát kruis en met, in en door Zijn liefde mag ik en ook jij weer opstaan met Hem. Een leven met Zijn liefde betekent een welkom in de strijd, met lijden en veroordeling, we zien het ver weg maar ook dichtbij. Vervolging en haat het is de orde van de dag in zoveel plekken op deze wereld.

En dan toch in deze wereld een lichtje kunnen zijn. Vandaag herdenken we slachtoffers. Laten we de wereld in gaan,  delend, opbouwend, liefdevol en puur. Strek je armen maar uit naar de mensen op je heen. Hij deed het je al voor..

Hoe ga jij op weg in je eigen stoet van het leven?

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.