christelijke mamablog, pasen, knutselen, baby en peuter, opvoeding, geloofsopvoeding, mama van dijk
geloof, Opvoeding en ontwikkeling

Christelijk opvoeden met jonge kinderen – Pasen

Terwijl we samen gehurkt in de tuin zitten wijs ik omhoog. Kijk Naomi, daar, op de hoek zitten vogeltjes. Zie je ze? Dochterlief maakt een opgewerkte indruk en reikt met haar handjes omhoog. Ze maken een nestje vertel ik haar, en soms, vervolg ik, laten ze ook wel eens wat takjes vallen. Misschien word hun huisje wel een beetje te groot? Naomi begint te rapen. Daar! Klinkt enthousiast! Geloofsopvoeding, een moeilijke taak?

Eenmaal binnen gekomen met een hand vol bruikbare takjes knutselen we een kruis. We maken hem met een lint vast aan de deur. Mooi, roept ze uitbundig.

Verantwoording

Het moederschap is een verantwoordelijke taak. Dat zul je vermoedelijk beamen. Vanaf het emotionele moment dat onze twee meisjes elk op hun eigen geboortedag voor het eerst mijn borst raakte voelde ik direct die grote verantwoordelijkheid. Ik zou gaan zorgen met alles wat in me was. Het meegeven van de boodschap die Jezus ons geeft en daarin een voorbeeld te zijn voor onze meisjes gaan in onze opvoeding hand en hand. We hopen dat wij ze door het bijbrengen van de normale normen en waarden en de standaard dingen als het liefhebben van de ander, aardig zijn, het leren delen en luisteren nu al iets te mogen laten zien van die Vaderlijke liefde. En alhoewel Fleur daar nog weinig van mee krijgt leggen we hun graag in gebed voor Hem neer. Persoonlijk en hardop. Het is volgens mij stap 1 in het christelijk opvoeden. Je kinderen in gebed bij Hem brengen. Wat is dat iets kostbaars en wat mogen wij daar een kracht uit halen.

Gebroken moederhart

Afgelopen donderdag kon je door de ogen van Maria kijken. Ik schreef over de ingrijpende gebeurtenis van de kruisiging van Jezus vanuit een gebroken moederhart op Mama van Dijk. Ze verloor haar eigen kind en dat moet haar hart verscheurd hebben. Toeleven naar Pasen dat hebben we de afgelopen weken gedaan. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Hoe maak je het praktisch? Op de blog van Gezinslezen won ik de TEAR scheurkalender die we met plezier in gebruik hebben genomen. In het bijbehorende tear gezinsschriftje stonden elke dag kindgerichte stukjes die de weg naar Pasen al een stuk praktisch en eenvoudiger maken. In de afgelopen week werden er extra diensten gehouden in onze gemeente. En alhoewel wij deze niet live konden bezoeken waren deze wel op een later moment of op de bank mee te luisteren. Voorafgaand heb ik vaak gedacht hoe en of ik überhaupt al wat kon delen met mijn 2 jarige peuter over het Paasfeest. Aan een peutermeisje met soms zo’n uiterst laag concentratievermogen.

Samen ontdekken

Het sleutelwoord of de sleutelwoorden tot succes zijn in mijn ogen samen ontdekken. Ik zie tenminste dat dat hier werkt. Wees creatief. Begin maar gewoon. Houd jouw kindje misschien niet erg van lezen? Is hij/zij net als mijn peutermeisje liever buiten aan het ravotten? Kies dan een activiteit op maat. Passend bij het verhaal waarover je wat wilt vertellen kun je op zoveel manieren aan de slag. Voor deze week voor Pasen doken wij de tuin in. Op de hurken samen takjes uit de tuin rapen, een mooi lint eromheen draaien en hem binnen ophangen. Is dat een kruisje mama? Ja, lieverd, dat is het!

Vrolijk paasfeest

Vrolijk paasfeest alvast! Ik hoop dat onze twee meisjes zullen gaan beseffen en ervaren dat de christelijke feestdagen, in het samenzijn van geliefden uitbundig gevierd mag worden. Dus nodig gasten, kleed de tafel mooi aan, zet de eitjes op tafel en geef de knop van de oven een draai. Geniet en ontdek eens extra hoe bijzonder het is om samen te kunnen zijn en dit feest te vieren.

Ik schreef dit artikel vorig jaar. Ook dit jaar zijn de vogeltjes weer volop aan de slag gegaan in onze dakgoten en ligt er hier en daar een verdwaald takje op de grond. Met mijn dames van inmiddels 3 en 1 jaar lezen we korte paasverhaaltjes. Wuiven we met takken heen en weer en zingen we Hosanna. Ik vertel ze over Jeruzalem de stad waar mijn tweelinzus/hun tante nu woont en Jezus eens kwam binnenrijden op een ezeltje. We eten en drinken samen terwijl ik in al zijn eenvoud vertel over die laatste maaltijd. Pasen gaat leven in onze harten, jong en oud, omdat Hij leeft!

En tussendoor happen ook wij natuurlijk een verrukkelijke paashaas weg..
Hoe vier jij de paasdagen?

Wil jij graag extra stilstaan met je kinderen bij Pasen check dan ook eens de shop van de wonderwolk.

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Sander Funcke 24 maart 2018 at 09:47

    Wat een mooie blog over hoe jij Pasen over wilt brengen aan je kinderen. Zelf heb ik geen kinderen en ik voel me vereerd dit te mogen meekrijgen van jouw christelijke levenswandel.

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.