Geen categorie

Tips bij het kiezen van een parasol in de tuin deze zomer

De parasol zwevend of staand?

De paraplu beschermt tegen de regen en de parasol tegen de zon. Het Grieks en Frans wordt gecombineerd. Para is Grieks voor ‘tegen’ en de Franse woorden staan voor regen en zon. De paraplu wordt overigens ook wel plu genoemd.

Zwevend of staand?
Voor het buitenterras is een parasol een fraai instrument om enige schaduw te creëren en te beschermen tegen de zon. Naast de bescherming geeft een parasol ook een cachet aan het terras. Er zijn verschillende soorten parasols in vorm en grootte. De meest bekende zijn de staande uitklapbare parasols, maar ze zijn er ook in een zwevende vorm.

De staande tafelparasol
De staande parasol is eigenlijk de traditionele variant. Meestal wordt de parasol geplaatst in de tafel, mits er een gat is geboord. Ze zijn verschillend in omvang. Een klein formaat zorgt uitsluitend voor schaduw op de tafel en wordt met de hand uitgeschoven. Grotere exemplaren hebben een bedieningskatrol of draaisysteem vanwege het gewicht. Een doorsnede van 3 meter is het maximale volume van de parasol met een stam.

Zweven of hangen
Zwevende parasols hebben een groter bereik. Ze worden gedragen door een stam die niet in het midden staat maar aan de zijkant. Dit geeft het effect van zweven. Deze wijze van constructie stelt hogere eisen aan de bevestiging van de parasolvoet. De voet is in feite het fundament en dient voldoende tegengewicht te bieden. Meestal zijn de parasolvoeten van beton of worden verzwaard met meerdere plavuizen. De doorsnede van een hang- of zweefparasol is maximaal zo’n 4,50 meter.

De balkonparasol
Muurparasols lijken op een zwevend parasol maar in plaats van een stam wordt gebruik gemaakt van een beugel die bevestigd wordt tegen een muur. Ze zijn bedoeld voor balkons en hebben een maximale doorsnede van 2,50 meter.

Hout of aluminium
De stam van een parasol is van hout of aluminium. Het is een kwestie van smaak welk materiaal te kiezen. Hout is zwaarder dan aluminium, maar heeft een warme uitstraling. Gebruik je de parasol altijd op dezelfde plek dan speelt gewicht geen rol, maar verplaats je de parasol regelmatig dan is het gewicht natuurlijk wel een punt. Een grote houten parasol heeft ook een zware voet nodig.

Voor een parasol zijn er handige accessoires, zoals bijvoorbeeld speciale verlichting. Handig zijn de armaturen die om de mast worden bevestigd. Er zijn lampen die werken op batterijen zodat je geen vervelende stroomdraad hebt. Parasols kunnen ingeklapt buiten blijven staan tijdens het seizoen. Tip: Bescherm ze wel met een deugdelijke parasolhoes.

Team zon of team schaduw? Hoe zit jij erbij deze zomer?
-x- Mama van Dijk & Partners

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.