hutspot basisrecept - boodschappen
Advertorial

Over het recept van hutspot (en meer)!

Lockdown, Kerst en Oud en Nieuw, ze roepen allemaal vragen op. Tijd om stil te staan bij dat wat wél kan; Koken! Bij de geur van stamppot krijg ik heerlijke herinneringen aan vroeger. Jij? Vandaag daarom een heerlijke klassieker uitgelicht. Het recept van Hutspot. En meer..

Een heerlijk winterrecept: hutspot

Wintergroenten zijn winterpeen, prei, knolselderij, spruiten, witte kool en boerenkool. Snert en stamppot is een traditie en hoort in feite bij de Nederlandse identiteit. Op koude dagen eten we graag stamppot. Wortelstamp of hutspot is een oud klassiek gerecht. In feite is ook nog eens een eenvoudig gerecht van gekookte aardappelen met wortelen. Meestal wordt het gegeten met varkensvlees en rookworst.

Recept
Hutspot of wortelstamp is een oer-Hollands wintergerecht. De basis van een hutspot recept bestaat uit wortels, aardappelen en uien. In twintig minuten worden de ingrediënten gaar gekookt bij voorkeur in bouillon. In plaats van wortelen kunnen andere groenten gebruikt worden zoals zuurkool, boerenkool of andijvie. Elke groente heeft zijn  eigen specifieke smaak. Voor elke stamppot geldt dat het een hoofdmaaltijd is. Je hoeft niet eerst een voorgerecht omdat een stamppot maaltijd al genoeg is. Gebruik je seizoengroenten dan is het ook nog eens een voordelige keuze.

Gezond
Stamppot wordt gemaakt van aardappelen en groenten. Dagelijks wordt er aangeraden om 250 gram aan groenten te eten. Groenten zitten boordevol vitaminen en mineralen. Stamppot is een goede manier om aan de dagelijkse hoeveelheid van 250 gram te komen. Daarnaast is stamppot gezond, omdat er veel aardappelen in zitten. Aardappelen bevatten koolhydraten die het lichaam energie geven. Verder zitten aardappelen vol met vitaminen, mineralen en vezels. Boerenkool is een van de meest gezonde groenten vanwege de antioxidanten.

Calorieën
Veel stamppot gerechten zitten wel vol met calorieën. In de winter is dit belangrijk, want je lichaam heeft dan deze extra calorieën nodig. Dat komt vooral door het vlees en de saus die er bij wordt geserveerd. Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Geadviseerd wordt om niet meer dan 125 gram vlees per dag te eten. Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor de dagelijkse benodigde eiwitten, vetten en mineralen. Een teveel aan vlees kan leiden tot hart- en vaatziekten. Dit geldt met name voor verzadigd vet.


Voor de culinaire stamppotliefhebber is er een naslagwerk met aparte recepten voor stamppot maaltijden met bekende en onbekende groenten en andere verassende ingrediënten. Neem eens een kijkje en laat je verrassen.

Laat je inspireren door deze verrukkelijke stamppotten.

-x- Mama van Dijk & Partners

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.