Moeders met passie

Haar depressie beïnvloedde de eerste kinderjaren

Ik ben Minke, van mamaminke.nl en alweer 6 jaar geleden mocht ik voor het eerst moeder worden. Samen met mijn man kregen we toen een zoon. Helaas was dat niet de leukste tijd door een postnatale depressie, maar ik kan je vertellen dat het goed komt. Wanneer? Dat weet je nooit..

Zo’n 2,5 jaar later mochten wij een prachtige dochter ontvangen. Eind van het jaar gaan beide kinderen dus naar de basisschool. Inmiddels ben ik zelf 29, was dus 23 toen ik voor het eerst mama werd, en volgens de oudste toch al wel heel oud als ik 30 wordt.

Wij zijn lid van de protestantse gereformeerde kerk in onze woonplaats, maar ik ga regelmatig ook bij andere gemeente kijken. Samen met de kinderen of mijn man of schoonvader komen we bij veel verschillende kerken. Prachtig om te zien hoe ieder zijn eigen geloof heeft. Ik heb het geluk dat ik thuis kan blijven bij de kinderen en daarnaast heb ik mijn eigen blog en een Bijbel leeschallenge voor deze zomer.

Het moederschap

‘Je bent de allerliefste mama’ zei de oudste pas nog

Het moederschap heeft mij heel erg veranderd. Natuurlijk door de depressie die ik heb gehad en die niet erkend werd door de mensen die mij juist moesten helpen. Voel je ook het geval van de barmhartige Samaritaan aankomen? Van mensen waarvan je verwacht dat ze je helpen, in mijn geval huisarts en verpleegkundige uit het ziekenhuis, kwam juist geen hulp. Maar door de zwangerschap én bevalling van onze dochter is er zo veel gebeurd. Het voelt beter, gaat beter en de liefde tussen moeder en kind is niet te beschrijven. ‘Je bent de allerliefste mama’ zei de oudste pas nog. Ik zie ook meer gevaren op de weg, buiten en overal eigenlijk. Loslaten heet dat toch? Ik ben volwassener geworden, alleen maar goed denk ik.

Hoe zorg jij voor jezelf als moeder?

Ik probeer 1 á 2 keer per week te sporten, ook in de vakanties. Naast thuisblijfmoeder ben ik ook blogger zodat ik toch ook iets voor mezelf heb. Ik ben meer dan alleen mama. Verder spreek ik ook al en toe af met vriendinnen (met of zonder kinderen). En de ochtend heb ik vaak een uurtje voor mezelf. Even een serie kijken of bloggen. Net als in de avond, lekker bloggen en/of serie kijken.

De postnatale depressie beïnvloedde de eerste jaren

De postnatale depressie was niet leuk en heeft toch wel de eerste jaren bepaald. Wat had ik het gevoel als moeder te falen. Ik kreeg mijn kind niet rustig, wist niet wat hij nodig had en die overweldigende liefde kende ik niet. Het is gelukkig goed gekomen en het voelt nu wel zo, maar dat is wel een grijze periode. Al kwam ik er pas achter dat je dat op foto’s niet echt ziet. Een vriendin zag een foto uit die tijd en vond het een prachtige foto (ik met baby op mijn arm aan het sussen). Wat zij niet zag was het liedje wat toen op de radio kwam (wake me up, when it’s all over) en dat ik dacht dat dat wel eens heel fijn zou zijn. Wakker worden als die tijd voorbij was.

Welke dromen/passies geef jij liefde?

Ik ervaar de passie in mijn blog en droom om meer het geloof in opvoeding naar voren te laten komen. Niet alleen door geloofsopvoeding van kinderen, maar ook door mijn eigen geloof verdieping te geven. Mijn blog gaat echt over mijn kinderen en alles daaromheen. Mijn geloof verspreiden is echt voor mij. De band met mijn Vader verdiepen. Anderen de kans geven daarop door bijbels weg te geven via mijn blog en/of door challenge te maken. Alles wat je aandacht geeft groeit. Alles wat je voor leeft zien je kinderen. Daden zeggen zo veel meer als woorden.

Kinderbijbeltijd

Ik miste zelf wat dingen bij het opgroeien van de kinderen en het ontwikkelen van mijn geloof. Geen stille tijd, maar kinderbijbeltijd. Nu is dat laatste echt niet erg, want er zijn prachtige Bijbels. Alleen is het ook fijn om eens op een andere manier de Bijbel te lezen. Niet de helft van een verhaal, omdat dat nu eenmaal in een kinderbijbel staat. Alleen wel zo dat het makkelijk in te passen is in je leven. We hebben het al druk zat dus een beetje kant en klaar is wel fijn. Daarom maakte ik de zomer Bijbel leeschallenge. Kant en klaar, mee te nemen via tablet/telefoon of uit te printen. Speciaal voor vrouwen.

Daarnaast probeer ik via mijn blog ook moeders te inspireren. Ik was thuisblijfmoeder, maar wilde wel graag iets doen dat van mij was. Mijn blog is van mij en doe ik wanneer ik daar energie voor heb (thanks vroege kinderen en CVS). Maar echt, het geeft ook energie en voldoening. We kunnen daardoor ook veel kinderbijbels testen. Een voorrecht voor mijn kinderen, die zo wel heel goed weten wat ze leuk vinden en wat niet.

Wat wil je andere moeders meegeven?

Lieve mama, je doet het goed. We roeien met de riemen die we hebben. Proberen de opvoeding van onze kinderen zo goed mogelijk te doen met de informatie die we nu hebben. Heb je last van een postnatale depressie (gehad)? Het komt goed, het wordt beter. We weten niet wanneer, maar je bent niet alleen. Blijf erover praten en trek aan de bel. Zelfs als je dan niet gehoord wordt. Doe wat in je vermogen ligt en leg het bij Hem neer. Het komt goed. Blijf in een goede ‘afloop’ vertrouwen. En onthoudt, jij bent de beste mama voor jouw kinderen!

Liefs, Minke

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Aritha 23 augustus 2019 at 15:42

    Ik vond dit heel fijn om te lezen. Dank je
    Aritha onlangs geplaatst…WOORDEN AAN DE WAND (1)My Profile

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.