boodschappengeld, budget, boodschappen, besparen
Duurzaam leven, Moederschap, Smakelijk!

Hoe ik met succes mijn boodschappenbudget halveerde

Is er iets zo vervelend als er bij de kassa achter komen hoe afschuwelijk slecht je naar de prijs hebt gekeken? Het overkomt mij veel te vaak wanneer ik manlief vergezel met zijn wekelijks toegeëigende taak, de boodschappen doen. Ik vond dat dat budget voor wekelijkse boodschappen teruggedrongen moesten worden. Hallo boodschappenbudget!

We deden maar wat, tot ik om me heen zag dat het anders kon

Boodschappen doen vind ik een regelrechte ramp. En hoe je het ook wend of keert, het vreselijke gedoe van boodschappen in en uit laden, blijft. Toch? Ik heb er alles behalve een liefde voor. Manlief vond het wel leuk zo ontdekte we al snel, reden genoeg om hem die taak te laten toe-eigenen. Win-Win. Wat ik overigens wel gezellig vind is om met het hele gezin te shoppen en van dat bezoekje aan onze favoriete plus, jumbo of lidl een gezellig uitje te maken. Dat resulteert alleen vaak in een “oh my” bij de kassa.

Manlief loopt overigens wél gestructureerd de winkel door en legt er alleen in wat hij denkt nodig te hebben. Met de nadruk op hij. Want manlief rent volgens mij standaard langs de groenteafdeling. Mijn probleem ligt geloof ik vooral bij het feit dat wanneer ik iets ruik zie of voel gelijk denk dat ik het nodig heb. (Lees: Lekker chipjes, aaahh bakjes gezonde aardbeien joepie, hé bak vol hebbedingetjes, leuk! Oehhh… ) Of ik heb gewoon altijd zin in eten? Time for change.

We gaan terug naar bestellen

We deden maar wat. Als manlief boodschappen deed was er vrijwel nooit een snufje groen te vinden in de koelkast. Wanneer ik boodschappen deed was er een diepe zucht vanuit de portemonnee. We konden wel een goed budgetplan gebruiken om de kas een beetje te spekken en dus besluit ik een aantal weken geleden onze oude traditie vanuit de babytijd van Fleur weer eens op te pakken en mijn boodschappen te bestellen bij de plus. Ik wilde zo’n 40 euro per week gaan besparen op deze basis van 100+ en was uiterst benieuwd of dit zou slagen. Bijna halveren dus. Kanttekening; manlief haalt door de weeks nog wat voor in de vrachtwagen en ook wasmiddel of andere extra’s uitgesloten maar dat rekenden we hiervoor ook niet mee.

Ik was er klaar mee om elke week met gemak 100+(!) euro aan puur en alleen boodschappen uit te geven. Dit mocht bewuster. Veel budgetvriendelijker vooral. Doordeweeks of in het weekend zouden we dat extra geld dan kunnen gebruiken voor leuke dingen, een bezoekje aan de visboer bijvoorbeeld (ja dat vinden wij leuk) , of een hapje of drankje buiten de deur. Of natuurlijk gewoon voor in de spaarpot, daar waar best wat bij mocht. Win-Win-Win.

Nieuwe doelen

“Mijn doel werd om niet meer dan 65 euro uit te geven, inclusief bezorgen. “

En zo geschiedde. Ik bestelde in mum van tijd mijn eerste bestelling weer. Zonder impulsaankopen en met af en toe een bewustere keus en wat wegstrepen op het eind. Ik heb een hekel aan de extra’s van statiegeld bij de levering van je bezorging (5 euro per krat) maar dat bleek toch ook helemaal geen probleem. Een vriendin tipte me namelijk dat ze haar boodschappen bij bezorging gewoon even snel uitlaad en de kratten direct weer meegeeft. Ik had nog twee kratten staan van de plus dus die ruilde ik om. De extra krat die er geleverd werd laadde ik ter plekke uit en gaf ik de bezorger weer mee. Flessen etc. van een week eerder kunnen ook gelijk mee terug en worden van je totaalprijs afgehaald. Ik ben om. Totally fan!

Inmiddels doe ik dus boodschappen voor 65 euro inclusief bezorgen. What?! Echt ja. Ik vraag me nu stiekem af wat we eerder allemaal onnodig kochten want vooralsnog mis ik niets.  Ik kijk nu steevast ook naar de producten die je moet kopen om de bezorging gratis te ontvangen. Zo bestelde ik afgelopen week een lasagnepakket én het indiase groentepakket voor wraps waarna ik de bezorging gratis kreeg. Je zag de bereiding gisteren al even in de stories op instagram. Verser kan niet! Ideaal deze actie, ik heb vast twee maaltijden in het weekmenu én hoef mijn bezorging niet te betalen. Een week eerder resulteerde het overigens in 4 zakken mintballen. Minder effectief maar ideaal voor in de kerk hoor, scheelt me rollen mentos kopen. En we kunnen weer even vooruit. Haha.

Lees hier ook: “Waardevolle tips voor een rustige avondspits met kinderen”

Mag ik het je vragen?

Ik ben nu eigenlijk wel heel benieuwd..
Wat geven jullie uit aan wekelijkse boodschappen? Met hoeveel zijn jullie?

Inspireer jij mij (en elkaar) ook even?

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Marloes de Jong 10 december 2018 at 07:51

  Wow. En dat terwijl de Plus toch echt een van de duurste winkels is… wij hebben helaas geen andere en rij vaak naar de Lidl verderop. Maar voor €65,- ga ik met veel groente en fruit niet redden. Maar ik ga toch ook eens mijn weekboodschappen online invoeren. Even echt ontdekken! De tijdsbesparing lijkt me ook wel fijn!

 • Reply Jantine 15 juli 2019 at 07:17

  Dit inspireert zeker! Ik woon op steenworp afstand van de Coop dus ga toch regelmatig even voor 30 euro boodschappen doen… Dus ja dan ben ik al minimaal 90 euro verder… Ons gezins probleem is wel, dat onze 2 jongens een aantal I toleranties hebben, dus ik ga naar de bakker voor speciaal Brood, haal vooral verse producten, af en toe de slager, groenteboer ook nog en de Natuurwinkel… Maar naar die winkels ga ik 1x in de 2 weken… Dus ja… Dure grap. Dan is mijn man ook nog eens chauffeur en eet vaak niet mee. Ik ga ook eens bekijken of het anders kan!

 • Reply LisetteE 27 juli 2020 at 10:50

  Ik ben sterk in budgetvriendelijk denk ik.. Gezonde voeding is voor mij een vereiste (je kent m’n werk). Wij zitten momenteel op 70 pw, 2 volwassenen, zoon van 14 maanden: dit dan weer wel inclusief luiers, wasmiddel, shampoo etc. Verjaardagen red ik weer niet met dat budget..

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.