roadtrip met camper en kinderen
Reizen, vakantietips

Waarom je zeker op roadtrip moet met camper én kinderen!

Een roadtrip met camper en kleine kinderen. Vertel me, was het een aanrader? De vraag is ons al vele malen gesteld in de afgelopen weken. We zijn inmiddels een week thuis ná onze roadtrip van +- 3750 km en het gewone leven is op dit moment weer begonnen. Manlief is uitgezwaaid en de vrouwen bivakkeren in Huize van Dijk dus weer even zonder papa. Afkicken geblazen.

Mét (kleine) kinderen een camper huren

Vandaag de opsomming van een aantal fantastische voordelen van een camperreis met kinderen. Over de allereerste zijn we het unaniem eens. Slapen! De meisjes vinden het heerlijk om gereden te worden, en zodra we koers zuidwaarts zette gingen er vaak (echt niet altijd, maar vaak) handjes in de lucht om vervolgens het geluid van ronkende kids te horen.

Vooral met onze jongste dreumes Fleur was ik best benieuwd hoe het allemaal zou gaan. Zoals velen van jullie weten is ze erg gevoelig en vergt dat soms een beetje voorbereiding. Een vakantie waarbij ze elke paar dagen in een ander bed zou slapen zou funest zijn geweest of voor een hoop zwarte wallen hebben gezorgd, zo vermoed ik.

Voorpret

Enkele weken voor ons vertrek zijn we de camper al gaan bezichtigen wat natuurlijk ook een dik voordeel is! Je kiest zelf uit wat de basis zal zijn van je reis en wat bij je gezin past. Zo zijn we samen met de kids de voorpret gaan beleven en besloten we sowieso een stapelbed te willen voor de meisjes. Eenmaal de camper voor de deur zijn we hem een dag voor vertrek rustig gaan inrichten. De slaapplekken van de meisjes werden bijna exact zo ingericht als thuis. Knuffels, check, kussentjes check. Dekentjes, beddengoed, hoofdkussen check!

Plitvice meren, roadtrip, slovenie, Kroatie
Slaapplaatsen

De meisjes sliepen in een stapelbed achterin de camper en het onderste bed waar Fleur lag kon volledig worden afgesloten met een schuifbaar houten schot. Dat van onze oudste peuter Naomi met een gordijntje. Zo hadden ze beiden een fantastisch, rustig en veilig ‘slaapkamertje’. Een slaapplaatsje die niet veranderde, al was de omgeving waar ze wakker werden na een paar dagen steeds weer veranderd.

We haalden de camper overigens op in Kwintsheul. Scheelde ons al snel 500 euro per week(!) met camperverhuur dichterbij huis wat natuurlijk de moeite waard was!

Huisje op wielen

Je hebt altijd je huisje bij je. Al op het moment dat je thuis weg gaat rijden -als je tenminste vanuit je woonplaats begint- start je vakantie en heb je alles op zijn plek liggen. Van het Nederlandse ontbijtmandje in de kast en het blok kaas in de koelkast. Van je lievelingstruien, camping-huispakken, of zwemtenue in de kledingkast tot je toilettasje in de badkamer/wc hok. Of de zoethoudertjes voor de kids natuurlijk. Alles ligt voor het grijpen. Plus-plus-pluspunt!

Vrijheid met camper

Het gevoel van vrijheid is enorm en geweldig. Dat dat ooit uit mijn mond zou vallen is natuurlijk een dikke vette levensles. Ja, er was een plan A voor wat betreft de route in gedachten. En nee er was geen geboekte camping. Zelfs die eerste niet. Want toen mijn niet-avontuurlijke ik besloot de eerste camping te boeken was de reactie; We doen niet meer aan boekingen, gewoon komen dan vinden we samen wel een plek en heeft iedereen evenveel kans. Vrijheid dus! En oh yeah, wat was dat een verademing met een plotselinge omslag van het weer. Want Huize van Dijk op wielen zat natuurlijk nergens aan vast en toerde na een blik op buienradar gewoon de volgende dag 5 uurtjes verderop naar 30 graden aan zee. Hoosbuien omzeild, hulde!

Sprookjes

En wat dacht je van de campings die zich op het world wide web voordeden als sprookjes en in real life bouwputten waren? Die verruilde we gewoon ter plekke om voor een echt sprookje verderop. Met goede wifi en huppelende eekhoorntjes. Want, niks geboekt of gepland! Doei!

Natuurlijk is het ook wel eens knap lastig om een gevaarte van ruim 6 meter door toeristische stadjes te sturen. En natuurlijk word je dan ook niet happy van alle borden verboden voor campers op de parkeerplaatsen en in de gezellig ogende (maar drukke) dorpjes. Maar ook hierbij geldt, met een klein beetje research kom je net buiten dé trekpleister gewoon uit in een verlaten dorpje, waar de mensen je nog begroeten vanaf hun terrasje, het ijsje nog geen euro kost én de extra wandeling adembenemend is. Win-Win!

Ijsjesdag is toch echt mijn lievelingsdag. Sorry-not-sorry!

Fietsen

Op bijna elke camper knoop je volgens mij moeiteloos een stel fietsen. De (kinder)fietsen gingen dus ook mee en waren ronduit een succes. Op elke camping gingen de dutchies dan ook zoals het een Hollander betaamt op de fiets zitten. Met als gevolg vaak een aantal bemoedigende blikken, zwaaiende armen en glimmende oogjes. Zij wisten natuurlijk wel van die bizarre hellingen om de hoek ;). De kuiten hebben in elk geval wat werk verzet en meestal resulteerde dat dan weer in een ijsje. Niet geheel onbelangrijk wat mij betreft. Op grote campings waren we op die manier snel bij de campingreceptie en op kleine campings makkelijk bij de bakker van het dorpje. En ook al ging de weg bergafwaarts dan met een schamele 50 km per uur de berg op daarentegen in 0,50 met tussenstops en zweetdruppels. Maar je krijgt er zoveel voor terug (lees, warme broodjes en voordeelmassa spieren)

voordelen van reizen met kinderen en camper

Ver van huis

We zijn een week van huis als we onze eindbestemming bereiken, ook wel het verste punt van huis. Op zoin 16 uur rijden om precies te zijn bivakkeren we in 30 graden pal aan zee in bruisend Makarska – Kroatie waar we toezien hoe mensen met veel moeite de zee bereiken terwijl ons huisje op wielen er praktisch aan staat. Een ware belevenis en dat is het. Een reisbelevenis in een geweldige vorm van vrijheid. Een reis die begint wanneer je de straat uit rijd en je meevoert naar de mooiste plekken.

Maak voor jezelf een lijstje met dingen die je héél graag wilt zien! Voor mij was dat de kustlijn van Makarska en het national park Plitvice. Beiden bleken waanzinnig. Droom niet langer maar ga! Ga gewoon rijden en geniet van plekjes waar jij het allerliefste zou willen zijn zolang als jij wilt! De zon achterna, met swingende kinderen aan tafel of ronkend in bed. Met het geluid van klinkende kopjes over drempeltjes en de geur van koffie in de morgen. Met de wc rol onder de arm en bibberende tenen in slippers voor de grote boodschap om de hoek. Voor eindeloze speelkwartiertjes en meertalige vriendjes. Voor kaarslicht onder de luifel en ochtendknuffels eveneens. Oh jongens, mooier word het niet!

Oh, Happy Camperlife!

Volgend jaar noordwaarts, Oh Happy Camperlife!
PS: Op veler verzoek, binnenkort op Mama van Dijk, onze route Slovenie – Kroatie.

Wie ga jij overhalen voor een waanzinnige roadtrip?

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Lori 27 juni 2019 at 11:45

    Wat leuk dat het jou ook zo goed bevallen is! Wij zijn momenteel een jaar op een rondreis met de camper en jonge kids. Slovenië is tot nu toe echt onze favoriet! Wauw wat een land, mooi, schoon, rustig en lieve mensen. Nu zitten we in Kroatië hihi toevallig.

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.