Me-time, moederschap, mamablogger
Duurzaam leven, gastblog, geloof

Self-care, #hoedan?

Na me-time is er een nieuw Engels begrip over komen waaien dat de laatste tijd veel voorbij komt, namelijk self-care. Het houdt ons bezig, we zijn er graag mee bezig, want nadat ik een oproepje op instagram (@prachtigaandachtig) plaatste waar mijn maandelijkse blog op deze website over moest gaan, kreeg ik meerdere reacties met als onderwerp self-care..

Zelfzorg, goed voor jezelf zorgen.

Ter voorbereiding op deze blog wil ik mezelf eens goed in dit onderwerp verdiepen. Ik tik het woord self-care in en als topresultaat lees ik: “Self-care: hoe zet ik mijzelf op nummer één?”

Als coach begrijp ik deze vraag heel goed. Wij, vrouwen, zijn over het algemeen heel goed om onszelf op de laatste plaats te zetten. We kiezen ervoor om éérst voor ons gezin te zorgen en pas als dat…. nee, die ruimte is er niet. Wees eerlijk, een jong en bruisend gezin verzorgen is al een fulltime bezigheid op zich. Dus we móeten keuzes maken, ook voor onszelf. Dat kan zeker samengaan. Alles draait om een goede balans, voldoende rust en soms een praktische planning.

#hoedan?

We kunnen goed voor onszelf zorgen door gezond te eten, ons lichaam te verzorgen door gebruik te maken van natuurlijke producten. We kunnen af en toe een date-night plannen of de inmiddels zo bekende me-time in onze agenda te zetten. Ik zeg, we kunnen. Misschien kan ik beter zeggen, we moeten. We moeten goed voor onszelf zorgen, zodat we goed voor ons gezin kunnen zorgen. Is dat niet onze verantwoordelijkheid als moeder? Gun jezelf goed voor jezelf te zorgen. Gun jezelf het om jezelf nét zo belangrijk te vinden als de mensen om je heen. Dat is niet egoïstisch, dat is nodig.

Nummer één

Maar, is dat alles? Nee, ik geloof van niet. Ik denk terug aan de vraag in Google’s topresultaat. Hoe zet ik mijzelf op nummer één? Is dat wat we in ons leven moeten doen? In mijn werk ga ik altijd op zoek naar een echte balans. Echt, in de zin van haalbaarheid maar ook zeker binnen onze verantwoordelijkheden en geloof. Als ik mijzelf helemaal op één zet, waar is dan mijn gezin, waar is God? De meeste adviezen die ik hierin lees zijn eenzijdig, onvolledig.

Maar, nogmaals… #hoedan?

Zet God op nummer één. Ik geloof oprecht dat je dan werkelijk in staat bent om jezelf op waarde te schatten, goed voor jezelf te kunnen zorgen.

“Jezelf bekijken door Gods ogen, dat is pas self-care”

Ja, zorg dus goed voor jezelf. Dat is ook onze taak. Dat mogen we doen. Verwaarloos jezelf niet. Doe dingen waar je blij van wordt, zorg voor je lichaam en voor je mentale gezondheid. Zoek eens serieus uit waar je energie van krijgt en zet daarin stappen. Keuzes daarin maken voor jezelf, is goed en nodig. En vergeet dan niet om jezelf op werkelijke waarde te schatten. En Hem erbij te betrekken die meer van ons houdt, dan wij ook van ons ooit voor mogelijk zouden houden.

Hoe geef jij vorm aan self-care?
Laat een reactie achter, dat vind ik leuk! Deel en inspireer anderen.

Ben je op zoek naar iemand die met je mee wil denken over hoe je dit praktisch vorm kan geven in jouw leven? Stuur me een mail corrinne@prachtigaandachtig.nl.

Liefs, Corrinne

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.