kinderbijslag, mamablog, lifestyle, mama van dijk
Moederschap, ouderschap, Persoonlijk

Kinderbijslag – Aanvallen of sparen?

In Nederland zijn wij ouders/verzorgers gezegend met een heel fijn cadeautje van de overheid. Wanneer je papa en mama bent geworden en hem of haar hebt aangegeven bij de gemeente krijg je vanzelf bericht van de sociale verzekeringsbank. Over het algemeen duurt het even maar dan heb je ook wat. Toch?

Lees ook: “De dag dat ik moeder werd, of toch niet?”

Bedragen

Per kind ontvang je in Nederland namelijk zo’n 200 euro per kwartaal aan kinderbijslag (meer als je kind 6 of 12 is geworden). Op deze manier krijg je een fijne tegemoetkoming in de kosten die kinderen met zich mee brengen. Eerlijk? In de afgelopen jaren ben ik nooit zo bezig geweest met kinderbijslag. Het stond er plots op en het ging dan ook onbewust mee op de grote hoop. Kleding voor allemaal kocht ik voorheen wanneer ik zin had.  Net als alles eigenlijk. Sinds de keuze om te stoppen met werken ben ik veel bewuster gaan nadenken over alle uitgaven en zo ook rondom de uitgave van kinderbijslag. Ineens voelt het namelijk écht als een cadeautje en gaan we er (ik en de meisjes) heerlijk en bewust van shoppen.

Aanvallen of sparen?

Maar hoe doen andere ouders dat eigenlijk? Ik nam de proef op de som, vroeg eens rond en vergeleek de reacties van verschillende mama’s. En verschillen die zijn er..

 • ..Zodra de kinderbijslag binnen is sluis ik het direct door naar de persoonlijke spaarrekeningen van de kinderen. Op die manier sparen we niet maandelijks maar per kwartaal een leuk bedrag uit voor studie en andere grote uitgaven voor later.
 • ..De kinderbijslag is eigenlijk al op voor hij binnen is. Er zijn altijd rekeningen die betaald moeten worden en dus gebruiken we dit bedrag vaak om weer wat te betalen.
 • ..Wij sparen voor de zomervakantie. De kinderbijslag gebruiken we eigenlijk niet voor kleding dat kopen we wanneer we zin hebben.
 • ..We kopen kleding voor de kinderen zoals schoenen en andere duurdere uitgaven. Het is altijd weer een leuke meevaller.
 • ..Dagjes uit, soms kleding maar soms ook een rekening. Alles wat over is zetten we op de spaarrekening.

En jij? Herken jij je in één van bovenstaande reacties?

Lees ook: “Winkelen met Baby en Peuter”

Team aanvallen

Wat doen jullie met de kinderbijslag? Heb jij een specifiek spaardoel? Of val je direct aan?

PS: Morgen een mega ZARA shoplog dat moge duidelijk zijn. 

Jup, hier “Team aanvallen”! En jij dan?

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Annemarie 16 april 2018 at 09:50

  Blij dat we het krijgen , heb het ook echt wel nodig ( hebben 5 kids en ben na onze 2 de ook gestopt met werken).. moet zeggen dat het hier ook echt op gaat aan kleding . De twee oudste zitten in de tienerleeftijd 16 en 14 , de èèn is met weinig tevreden en heeft een dure smaak 🙂 de tweede kiest vaak voor goedkoop…maar heeft wel weer meer ‘nodig’ ( Een echte vrouw in de dop! ;))
  De rest is er nog niet zo mee bezig.. dus gewoon heerlijk shoppen bij h&m..zara ..overigens als onze oudste echt iets heel duurs wil , stellen wij een max aan het bedrag wat wij betalen en betaald hij zelf de rest ( hij heeft al een baantje nl.)

 • Reply Yvonne 16 april 2018 at 21:18

  Wij zetten het apart in het potje ‘kosten kinderen’ . Wanneer we kleding kopen of andere uitgaven voor de kinderen (fiets, verjaardagscadeau, enz) halen we dat hier uit. We proberen er wel van te sparen zodat er straks genoeg opstaat voor een stukje studie oid

 • Leave a Reply


  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.