christelijke mamablog, opvoeding en ontwikkeling, peuter, mamablog
Peuter

Opvoeding en ontwikkeling – Mama, je begrijpt me niet

Haar ogen spreken. De glans waarmee ze haar woorden aan mij probeert over te brengen zie ik. Maar het zijn haar woorden, die ik niet begrijp. Ze ziet me nadenken terwijl ik hurk om op haar hoogte te komen. Haar ogen draaien weg. Mama ik weet het niet, klinkt beteuterd als mijn peuter weg loopt. Alsof ze zeggen wil, laat maar, je begrijpt me toch niet. 

Voor je het weet tikt mijn oudste binnenkort alweer de 3 jaar aan. Naast dat dat voor mij al bijna onvoorstelbaar is zijn sommige woorden uit haar vocabulaire dat ook. Het valt me op dat dochterlief soms zo graag wat wil vertellen maar haar woorden een verbastering zijn van iets dat er in de verste verte niet op lijkt. Onbegrijpelijk voor mij, frustrerend voor haar. En dus gaan we samen op ontdekkingstocht naar de woorden van haar hart.

Glundering

Het raakt me. Lieverd wacht even. Laten we samen even bedenken wat je mama wilde zeggen. Ze haalt haar schouders op. Ik weet het niet, glimlacht ze daarna wat vertwijfeld. Wat zou ik je toch graag willen begrijpen maar je woorden dwarrelen soms nog zo onbegrijpelijk je lippen af. Het doet me zeer als ik de glundering in jouw oogjes niet kan vertalen, de woorden niet tot me kan nemen. Het doet me wat als ik de glans in je blik zie verdwijnen als je merkt dat de taal die je spreekt niet altijd de mijne is.

Hartje

Wat kom je van ver en wat heb je in de afgelopen maanden een hoop bijgeleerd. Je gaat al naar schooltje en wat staat het je goed. Hoe je je zusje ontvangt met ‘ Dag kleine meid ‘ en ook heus zoveel prachtige verhalen bedenkt en verteld. Hoe je speelt, zingt en lacht. 

Ik smelt van je ogen, je lach en je haar, je loopje, je bijdehante streken, het liefst alles bij elkaar. Ik fluister, wees maar niet boos, we zoeken samen naar het woord dat beter past bij wat je zei. Dan doen we samen een dansje want lieverd, jouw kleine hartje spreekt altijd met dezelfde woorden als het hartje van mij.

Je bent perfect, precies zoals je bent. Ja, jij ook lieve lezer. Laat dat een prachtig begin zijn van deze nieuwe dag.

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.