mama van dijk, christelijke mamablog, zindelijkheidstraining, potje, babywinkel, roze
Opvoeding en ontwikkeling, Peuter

bah fase of zindelijkheidstraining

Sinds Naomi de 1,5 jaar heeft aangetikt begint ze signalen te geven dat ze moet plassen. Terwijl haar wiebelende beentjes haar nog amper goed en wel naar een potje konden brengen dacht ik dat het continu herhalen van “bah” vast een fase zou zijn. Maar, nu we een aantal weken verder zijn blijkt dit zich echter steeds verder uit te breiden. Ondertussen zegt madam tegen jan en allemaal die het horen kan dat ze “bah” heeft, grijpt daarbij uitbundig naar haar luier en begint er hevig aan te trekken. S’morgens is het ondertussen het eerste dat word gezegd en s’avonds moet hij vooral “uit”. Word mijn dreumes zindelijk?

Ik bestelde al vrij snel een gezellig roze potje om in de wc neer te zetten. Naomi, die sowieso wel eens de wc komt binnen wandelen als je er zelf nét zit, gaat dan zowaar ook op haar plekje zitten. Langzaam introduceren dan maar? Ik merk dat ik het lastig vind om een plan van aanpak te maken. Want hoe start je in vredesnaam een zindelijkheidstraining? En sterker nog vraag ik me af is ze er wel echt aan toe? Zou ze het nu al kunnen ophouden?

Elk uur word er zo’n 5 keer aangegeven dat de luier “bah” is. Soms lijkt ze inderdaad bezig te zijn, soms zitten er net een paar drupjes in maar soms komt de geur je al daadwerkelijk tegemoet walmen. We hadden het potje in huis dus ik besloot van start te gaan. En dus beantwoorden we haar bah-alarm nu met “Moet je plassen? Dan gaan we even naar het potje.” Wanneer ze dan uitbundig nee begint te schudden ga ik er verder niet op in. Zodra ze het toch weer opnieuw aangeeft vraag ik het ook opnieuw en zodra ze dan toch “Ja” zegt stappen we gezellig naar het potje zodra het kort en bondige “bah” alarm opnieuw loeit..

Zonder resultaat. De eerste keren deed ik haar luier af en ging ze zitten. Maar omdat dochterlief na hooguit een seconde zitten de boel wel weer welletjes vind, het potje mee word genomen, als hoed word gebruikt of als stoel voor de pop moet dienen zit ze er nu vooral op met kleren aan. Gewoon om de trip richting de wc te gaan herkennen? Of het een stap in de goede richting is? Wellicht. Maar  zonder dat haar luier af gaat op het potje en dus zonder resultaat zal ze ‘bah’ blijven roepen omdat ze beseft dat het niet lekker zit. Maar een zindelijkheidstraining starten zonder dat ze wil blijven zitten? We zijn zoekende merk ik. Zoekende naar wat nu het beste bij haar en deze situatie past.

Herken jij het proces van zindelijkheidstraining? Hoe pakte jij het aan? Of heb je tips of tricks?

Deel ze gerust met ons!

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Hoera, mijn peuter is zindelijk. Of toch niet? - Mama van Dijk 10 augustus 2017 at 14:25

    […] ietwat logische veronderstelling niet van kracht. Vanaf dat Naomi 1.5 jaar is begint bij haar de bah-fase waarbij zij niets moest weten van de luier. We introduceren vrij direct een potje, een stickerkaart […]

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.