tips voor doorslapende baby, doorslapen, mama van dijk, baby, slapeloze nachten, christelijke mamablogger, mamablog,
Baby, Moederschap, Opvoeding en ontwikkeling

Eerste hulp bij chronisch slaaptekort en doorslapen

Slechts enkele weken geleden nog pak ik een stel tassen in voor een hoognodig logeerpartijtje van onze jongste dochter Fleur, ruim 8 maanden. “Wij zijn er unaniem over uit dat Fleur vannacht bij ons slaapt” Ik lach als ik het appje van mijn ouders onder ogen neem. ” Geen discussie mogelijk, hoelaat mogen we haar halen dan kun jij weer een keer doorslapen” vervolgen zij zonder mijn reactie af te wachten. Hoe dat logeerpartijtje verloopt, je leest het vandaag…

Na de bevalling hoop je een paar dingen heel snel weer te kunnen doen. Een daarvan is natuurlijk heerlijk slapen. Zonder het idee te hebben dit met een bowlingbal onder je shirt te moeten doen of elke 5 minuten te moeten plassen. En natuurlijk wil je lang, vooral heel lang slapen. Helaas kun je dat de komende tijd wel vergeten. Want nadat de adrenaline je lijf is uitgevlogen ben je moe maar tijd om te slapen is er niet altijd. Je heerlijke baby heeft vooral honger en veel, dus doe je wat je het liefste doet als nieuwbakken mama. Voeden, knuffelen, en weer terug naar bed gaan. En dat een heleboel keertjes in de nacht. Als je pech hebt.

Chronisch slaaptekort

Een doorslapende baby. Zo zien we die schattige kleintjes toch wel heel graag. Vooral ’s nachts nietwaar? Helaas heeft menig ouder sinds de komst van hun nieuwe spruit last van chronisch slaaptekort. Na 8 maanden heftig gebroken nachten met hier en daar sporadisch een uur of 5 aan 1 stuk begin ik aan mezelf te twijfelen. Zou het gewenning zijn? Moest ik haar een keer laten huilen? Het idee liet me walgen. Ik kon het niet. Af en toe een nachtje bij pap en mam, zodat ik weer even kon bijtanken, dat leek me beter. Want ze had nou eenmaal vaak honger, dronk flessen gulzig leeg en had haar mama vreselijk hard nodig? ..Of toch niet?

Doorslaapnachten

Mijn ouders, terug van vakantie, vragen zich dus verwonderd af hoe de nachten er intussen aan toe gaan in Huize van Dijk. Ik had ze natuurlijk willen zeggen dat ik aan mijn doorslaap nachten was begonnen maar dan zou ik liegen. En dus vertel ik hen over de 3 a 4 uurtjes slaap die ik per nacht kon pakken en de verkoudheid die er mogelijk achter zat. Maar waarom slaapt ze overdag dan zo goed? Dronk ze prima, maar huilde ze hard. Keihard in de nacht. Vragen waar ik de vinger niet op kon leggen.

Ik pak heel bewust haar tasje in. Bij opa en oma komt ze niets tekort, op mijn vroegere slaapkamer in mijn ouderlijk huis staat een ledikantje waar mijn kleine meisje maar al te lekker ligt. Dat weet ik ook wel. “Op hoop van zegen” en “sterkte” wens ik ze toe als zij met mijn heerlijke meisje de deur uit lopen. Hopelijk een fijne nacht! Ze vertrekken op weg naar huis. Ik slaap als een blok, uren, word met knallende koppijn wakker en moet voelbaar weer even wennen aan die flinke diepe slaap.

Na voorgaande nachten met gemiddeld zo’n 34 uitstapjes richting de babykamer was dit natuurlijk puur genieten.

En dochterlief. Je raad het misschien al. Haar allereerste echte doorslaapnacht, bij opa en oma. Ik kan mijn oren niet geloven, plak thuis haar raam af, ruil het matrasje om met die van oma, geef de papfles zoals zij dat deed en begin enthousiast met duimen draaien. In die nacht als de klok 03.00 slaat begint het krijsfestijn in huize van Dijk, gewoon als vanouds. Met de tien minuten regel weten we haar keer op keer in bed comfort te bieden zonder fles en zonder haar uit bed te halen. Want nu wist ik.. ze kan het. Er volgen 45 pijnlijke minuten die ons deden herinneren aan haar eerste half jaar. Maar daar blijft het bij, ze valt vermoeid in slaap en komt tot rust.

De volgende nacht houden we vol. Klaar om de strijd wederom aan te gaan duik ik op tijd mijn bedje in. Hoelang zou het vannacht duren. Zou ze weer doodmoe in slaap vallen. Ik wacht, maar er gebeurt niets. Niets dan snurken. Ze slaapt (sindsdien bijna elke nacht) door. En mama, die kan haar geluk niet op.

Hoe oud was jouw kindje toen het begon met doorslapen? Ging dat vanzelf?
Welke mama kan er ook wel een doorslaap nachtje gebruiken?

-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply MirjamHelmond 17 augustus 2017 at 10:12

  Hier hetzelfde, met 8/9 maanden werd mij op het consultatiebureau verteld dat ze echt wel zonder die nachtvoeding kon. Het was helaas ik de vakantie periode, en als je in een tent slaapt, laat je je baby niet halve nachten huilen, maar thuis wel doorgezet en uiteindelijk sliep ze door! Nu is ze bijna 6 en is haar zusje op komst. Ben erg benieuwd hoe het nu zal gaan.

  • Reply Mama van Dijk 18 augustus 2017 at 14:09

   Mirjam, wat heerlijk dat het uiteindelijk zo goed is gegaan. Ik kan me de tentervaring voorstellen. Dan wil je geen ‘buren’ wakker houden. Veel geluk in je zwangerschap! Hopelijk slaapt haar zusje snel door:) -x- Mama van Dijk

 • Reply Minke | mamaminke.nl 17 augustus 2017 at 14:15

  Ruim een half jaar. Weet het niet precies. Maar gemiddeld mag ik er nog 1 keer per nacht uit. Voor een van de twee en soms voor beide. Al wordt het steeds vaker na 5 uur dat ze wakker worden.
  Minke | mamaminke.nl onlangs geplaatst…Vakantietip #2: Struinen door de scheppingMy Profile

  • Reply Mama van Dijk 18 augustus 2017 at 14:12

   Naomi is ook heel lang om 05uur wakker geworden. Fleur heeft nu standaard 06.15, wat vind ik dit al een verademing. haha! -x- Mama van Dijk

 • Reply Lucienne 17 augustus 2017 at 20:59

  Het verhaal lijkt op het verhaal van mijn dochter! Al bijna 9 maanden slaapt ze niet door. 3 a 4 keer uit bed ’s nachts is gewoon normaal geworden met als gevolg een oververmoeide papa en mama. Eind augustus gaat ze logeren bij oma zodra opa op zakenreis is. Ik hoop heel hard dat zij het kan doorbreken. Na dit verhaal gelezen te hebben, heb ik hoop!

  • Reply Mama van Dijk 18 augustus 2017 at 14:14

   Lucienne, ik wil van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen dat ik je een powermama vind! Ik begrijp je gevoel en je vermoeidheid volkomen! Wat zou het fijn zijn als ook zij bij oma wat nachtrituelen zal doorbreken. Ik gun je die zalige nacht toe! Sterkte nog even, houd vol! -x- Mama van Dijk

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.