christelijke bemoediging, corona, pasen, opvoeden, kinderen
Feestdagen, gastblog, geloof

Overeind blijven staan

De wereld is in de ban van het coronavirus, of beter gezegd: van COVID-19. En juist nu, in een donkere tijd viert christelijk Nederland het paasfeest. Een troostend paasverhaal, terwijl de krantenkoppen je dreigend tegemoet komen en ook op social media iedereen inmiddels zijn of haar zegje heeft gedaan. Waar de één het afdoet met een “simpel griepje”, maakt de ander zich grote zorgen om dierbaren uit de risicogroep en om de impact op de economie.

Meer lezen; Christelijk opvoeden rondom Pasen

Chaotische tijden

Veel discussies en meningen vlogen ons al om de oren in de afgelopen weken. Met name de zogenaamde ‘hamsteraars’ werden veelvuldig met de grond gelijk gemaakt, maar tegelijkertijd is er ook geen goed woord over voor de mensen die hun leven ongestoord voortzette in de kroeg of op andere drukbezochte plekken.

Bijzonder vind ik het om te zien hoe mensen anders reageren in deze chaotische situatie.

Ik aanschouw alles vanuit de veiligheid van mijn eigen huis. Ik probeer me te verplaatsen in de hamsteraars, in de struisvogels die hun kop in het zand steken en ook in de mensen die hun kritiek aan de rest van de wereld toevertrouwen. Hieronder geef ik een korte schets van de verschillende reacties op de situatie, zoals mij is opgevallen:

  • Angst van de hamsteraar. De wil om voor je gezin te kunnen zorgen en je kinderen eten te kunnen geven, overstijgt soms iedere vorm van nuchtere redenatie. Op zulke momenten kan het je niet schelen dat Mark Rutte oproept niet te hamsteren omdat de winkels gewoon voldoende zullen blijven hebben. Je wil je voorraad in huis hebben voor ‘het geval dat’.
  • Optimisme van de struisvogels. Om om te kunnen gaan met de situatie berust je je in het feit dat jij, als gezonde, jonge man of vrouw hoogstwaarschijnlijk alleen wat grieperige klachten zult ervaren mócht je besmet raken met het virus. Je wilt vooral de rust bewaren met het idee dat de ophef allemaal wel snel zal overwaaien en in de tussentijd wil je zolang mogelijk doorgaan met je normale dagelijkse bezigheden.
  • De kritiek van de typemiepen. Je frustreert je over het feit dat mensen zo panisch of juist zo laks omgaan met de situatie. Je realiseert je al te goed dat we moeten samenwerken om #flattenthecurve waar te kunnen maken en baalt ervan dat sommigen het niet zo serieus lijken te nemen als jij. Regelmatig klim je in de pen om aandacht te creëren voor de missie die er nu is in ons kikkerlandje.

Ik weet niet onder welke categorie jij jezelf schaart, en waarschijnlijk zijn er nog veel meer categorieën. Zelf herken ik aspecten van iedere categorie: de angst, de hoop dat alles snel zal overwaaien en ook de frustratie dat sommige mensen koppig doen.

Noodgedwongen onthaasting

Voor iemand als ik, die worstelt met angst en hoog-sensitiviteit, is dit geen gemakkelijke tijd. De onvoorspelbaarheid en tegelijkertijd de allesbepalende invloed die dit virus heeft op ons leven (ik bedoel: quarantaine en lock down’s) geven me, ondanks mijn hoop, een grote onrust in mijn binnenste.

En tegelijkertijd realiseer ik me dat ik dit virus misschien wel teveel aandacht geef. Want hoewel we logischerwijs de nodige maatregelen moeten treffen om de zwakkeren in onze samenleving te beschermen, betekent het niet dat wij als burgers ieder moment van de dag dit virus hoeven te overdenken.

Laten we, terwijl we de regels in acht nemen, onze aandacht vestigen op de mooie dingen in het leven. Laten we genieten van de noodgedwongen onthaasting, laten we genieten van de tijd die we nu met elkaar kunnen doorbrengen en laten we vooral stilstaan bij de grootsheid van God die alles al overwonnen heeft. Want hoewel ik het virus zojuist ‘credits’ gaf voor zijn allesbepalende invloed, geloof ik dat God het eindoordeel heeft.

En ik geef toe: soms is het lastig om me hierin te berusten, maar ik wil het wel steeds proberen door mezelf aan die gedachte en onderstaande Bijbeltekst te herinneren!

‘Wie naar Hem opzien, stralen van vreugde, schaamte zal hun gezicht niet kleuren. In mijn verdrukking riep ik tot de Heer, Hij heeft geluisterd en mij uit de nood gered. De engel van de Heer waakt over wie Hem vrezen en bevrijdt hen. Proef en geniet de goedheid van de Heer, gelukkig de mens die bij Hem schuilt.’ – Psalm 34:6-9

Liefs, Anna

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.