schuld en schaamte, christelijke mamablog, mamablogger, mama van dijk
geloof

Schuld en Schaamte

Van jongs af aan leren we de regels, de normen en de waarden die gelden in onze cultuur, in ons geloof en daarnaast in het gezin waarin we zijn opgegroeid..

Vandaag neemt Anna ons mee verder dit thema in. Neem een kopje thee en verwonder je..

Geweten

Ons geweten, dat prachtige mechanisme dat God in ons heeft geplaatst om ons te helpen te onderscheiden of hetgeen we van plan zijn te doen (of al gedaan hebben) goed of niet goed is, ontwikkelt zich terwijl we oproeien. Zodoende leren we steeds beter keuzes te maken in ons handelen.

En toch, toch doen we dingen fout. We zijn immers mensen van vlees en bloed, zondig door onze verlangens én onwetendheid op bepaalde vlakken, omdat we niet alles kunnen overzien zoals God dat wel kan.

Dat maakt het zo belangrijk om God bij onze keuzes te betrekken en stil te worden om Zijn stem te verstaan!

Hoe dan ook, zo nu en dan worstel (ook) ik met herinneringen aan gebeurtenissen uit mijn verleden die ik het liefste onder een dik kleed veeg en nooit meer in de ogen zie. Ik wil ze begraven en voor altijd vergeten. Maar zo werkt het nu eenmaal niet, helaas. Op de stomste momenten komen sommige pijnlijke herinneringen weer naar boven. Herinneringen aan dingen die ik echt heel anders aan had moeten pakken, maar die ik niet meer over kan doen.

Een zware deken

Voor mij ligt daar een groot struikelblok: het niet over kunnen doen. Ik, als HSP, beschik over een irritant groot vermogen aan zelfreflectie. Alles wat ik doe en heb gedaan, moet van de kritische Anna in de weegschaal gelegd worden en worden beoordeeld. Tot in den treuren kan ik wikken en wegen over hoe ik iets op een andere manier aan had moeten pakken. Ik kan piekeren tot ik een ons weeg over de uitkomst van een handeling. En in dit alles ervaar ik een hoop schuldgevoel op de momenten dat ik me realiseer dat ik gezondigd heb tegen God en tegen andere mensen. Dat schuldgevoel kan als een zwarte deken over me komen. En ik kan je vertellen: dát schuldgevoel is niet van God.

En het ergste is nog: ik ga de beschuldigingen geloven als ik maar lang genoeg toesta dat ze als een cassettebandje in mijn hoofd worden afgespeeld

De aanklager heeft zich dan een weg in mijn denken gebaand en schreeuwt me de naarste aantijgingen toe. En het ergste is nog: ik ga de beschuldigingen geloven als ik maar lang genoeg toesta dat ze als een cassettebandje in mijn hoofd worden afgespeeld. Op een gegeven moment ben ik dan in een neerwaartse spiraal beland waar ik uit wil klauteren, maar ook het ‘de rug toe willen keren’ en ‘kiezen voor vrijheid’ voelt dan inmiddels slecht. Want ik moet als slecht mens toch minstens levenslang op de blaren zitten van hetgeen ik heb gedaan? Kiezen voor het aanvaarden van Gods genade is dan toch wel een heel gemakkelijke uitweg?

Herken je deze gedachten?

Gelukkig hebben wij het Woord vol waarheden die we tegenover de leugens in ons hoofd kunnen plaatsen. En zelfs op momenten dat je je niet waardig acht in Gods nabijheid te verkeren, kunnen Zijn Woorden onze ziel verzachten zodat we langzaam weer durven te naderen tot Hem en durven te delen in de vrijheid die Jezus voor ons heeft gebracht.

Koning David nam een vrouw die niet de zijne was en liet haar echtgenoot vermoorden op het slagveld. Hij deed iets dat verwerpelijk was in Gods ogen. Iets dat hij niet meer kon veranderen. En toch wordt David vergeven, Hij wordt een man naar Gods hart genoemd!

Ook wij zijn vergeven door het offer van onze Here Jezus.

Jezus heeft met Zijn offer een weg voor ons gebaand, zodat wij zonder schroom tot God mogen naderen. We mogen belijden wat we fout hebben gedaan en vervolgens ons geweten bij Hem laten reinigen van de verwerpelijke dingen. We mogen in vrijheid leven, ZONDER SCHULD!


‘Maar toen is Christus verschenen, de Hogepriester van de toekomstige heilsgoederen. Hij is door de meerdere en meer volmaakte tabernakel gegaan, die niet met handen is gemaakt, dat is: die niet van deze schepping is. Hij is niet door bloed van bokken en kalveren, maar door Zijn eigen bloed eens en voor altijd binnengegaan in het heiligdom en heeft daardoor een eeuwige verlossing teweeggebracht. Want als het bloed van stieren en bokken en de as van de jonge koe, op de verontreinigden gesprenkeld, hen heiligt tot reinheid van het vlees, hoeveel te meer zal het bloed van Christus, Die door de eeuwige Geest Zichzelf smetteloos aan God geofferd heeft, uw geweten reinigen van dode werken om de levende God te dienen! En daarom is Hij de Middelaar van het nieuwe testament, opdat, nu de dood heeft plaatsgevonden tot verzoening van de overtredingen die er onder het eerste verbond waren, de geroepenen de belofte van de eeuwige erfenis ontvangen.

Hebreeën 9:11-15

Wauw, wat een genade!

Liefs, Anna

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Emma 27 januari 2020 at 11:48

  Inderdaad Wauw!
  Dank je wel voor deze blog, het gaf me een paar eye-openers, nadenkers…
  Groetjes Emma

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.