kleuter, Opvoeding en ontwikkeling, School

Continurooster een succes of afknapper?

Ho-la-die-jee. Ik kon mijn geluk niet op wetende dat het continurooster er na de zomer op onze basisschool doorheen werd gedrukt. Naah gedrukt niet natuurlijk. Er was een zichtbaar georganiseerde voorbereiding (in samenspraak van ouders) aan vooraf gegaan. Fijn! Maar beviel het ook echt?

Mijn ervaring

Even voor de helderheid. Mijn mening hoeft nooit samen te vloeien met die van jou. Jouw gezin en samenstelling is anders en dat is goed (dat is prachtig!) en maakt ons allen uniek. Ik vind het super tof wanneer je hier ook jouw ervaringen deelt!

Hoe combineer jij het moederschap, je werk en het schoolritme?

Hier dus mijn mening. En holadiejee (ze gooit hem er nog eens in) ik was enthousiast. En dat ben ik nog steeds! Na een maand of 4 a 5 in het reguliere rooster te hebben rondgefietst (dat vooral ja). Was ik er wel een beetje klaar mee. Tuurlijk, alles went. Maar het voortdurende heen en weer tussen school en het thuisfront maakte dat ik voortdurend op de klok zat te neuzen en een afspraak buiten de deur niet geheel comfortabel beleven kon.

Van onrust naar verademing

Ik ben zo’n moeder die graag tien minuten eerder bij het hek staat. Het maakt me geen betere moeder maar ik voel me er wel prettig bij te weten dat ik het glunderende koppie naar buiten zie komen al voor ze mij heeft gezien. En alhoewel je zou kunnen stellen dat ik met het reguliere schoolrooster dan lekker 4 keer te vroeg aan het hek zou kunnen staan voor dat glunderende koppie moet ik toegeven dat maakte dus vooral heel onrustig.

Tel daar het bezoek van de peuter aan de peuterspeelzaal bij op en je zou mijns inziens al snel een dag vullende taak hebben alleen door de kids te halen en te brengen naar de plek van bestemming. Afijn. Dat was niet het geval. De school start om half 9 en om tien voor half 9 gaan de deuren open, op de dinsdag en de donderdagen breng ik de jongste daarna door naar de peuterspeelzaal in het naastgelegen gebouwtje. Dit zijn mijn werkdagen.

Welke schooltijden met het continurooster?

De kinderen eten op school en er is voldoende tijd voor hen om te spelen, zowel binnen als buiten. Alhoewel de kleuter op school tergend langzaam blijkt te eten krijgt ze voldoende binnen. Het continurooster geeft rust. Voor alle partijen hier in huis. Geen halve klassen meer op school en halve klassen thuis tijden de middagpauze. Geen vragen over twee keer naar school of 1 keer. Het is nu immers altijd 1 keer. Op de woensdag en de vrijdag sluit de school op 12.30. Wie zijn/haar kind op deze dagen op het nabijgelegen peuterspeelzaaltje heeft zitten heeft echter wel een probleem aangezien zij hier ophaaltijden van 11.45- 12.00uur hanteren. Zit je al snel een half uur te wachten dus. Op donderdag haal ik de jongste op, op dinsdag doet mijn moeder dat. Ik hoef dus maar 1 keer per week meerdere keren die kant op.

Heerlijk vind ik dit..

Op maandag, dinsdag en donderdag zijn we al om half drie thuis. Heerlijk vind ik dat. Waar dat normaal rond half 4 was en er al richting het eten gewerkt werd (wij eten altijd voor of rond 17u00 al) is er nu tijd om heerlijk te genieten van de middag, nog een klein uitje te doen, op visite te gaan of gewoon heerlijk lang thuis te spelen.

Het eten bereid ik tegenwoordig weer in de ochtend of begin van de middag. Prakkie warmen en voila! Jup, het continurooster vind ik als thuiswerkende mama een verademing.

En jij?

-x- Mama van Dijk


Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Klaske 2 december 2019 at 08:22

  Ik moet het allemaal na de zomer gaan ervaren.
  De school waar wij waarschijnlijk voor gaan kiezen heeft nog een normaal rooster. Voor mij denk ik fijner ivm mijn werk, nu kan ik haar na mijn vroege dienst namelijk zelf ophalen en hoef ik geen oppas te regelen die haar ophaalt.
  Wij wonen 2 minuten van de school af en de Psz is in de school zelf en sluit op een kwartier na aan met de schooltijden.
  Maar mogelijk laat ik Vera altijd overblijven voor haar en onze rust (ma-di–do) op woensdag is groep 1 de hele dag vrij en vrijdag halve dag.
  We gaan het zien 🙂

 • Reply Gerdine 2 december 2019 at 11:00

  Hoeveel tijd krijgen de kids voor de lunchpauze en het spelen? Ben even benieuwd naar de tijden (ongeveer). Er zijn veel modellen continurooster, vandaar.
  Het lijkt me voor de leerkrachten best intensief…

 • Reply Stella 9 december 2019 at 16:42

  ik ben een thuiswerkende mama maar ervaar het reguliere rooster (dus met pauze tussen de middag, een uur) niet als vervelend. Want, mijn kind is ten eerste een introverte die graag even tot rust wil komen thuis en niet continue ‘in de drukte’ wil zijn. Wat op school al gauw is aangezien er 27 kids in zijn klas zitten, weinig ruimte voor het introverte kind dus. Hij is ook net begonnen op school, haast ik me te zeggen. We slaan geregeld nog een middag over omdat hij in slaapt valt tijdens het lunchen. Maar ook omdat ik mijn kind ken weet ik dat hij dat uurtje onderbreking thuis wel nodig heeft.

  Ook omdat ik thuiswerk: ja, even 10 minuten totaal heen-en-weer. Even eruit, even uit de werk modus weer en even lekker een frisse neus. Al is die maar kort. Ik heb het geluk hele lieve buren te hebben dus als mijn jongste op bed ligt, ga ik gauw heen en weer.

  Van een vriendin waarvan haar kind continue rooster heeft hoor ik vaak dat de kids tijdens de pauze dus, TV zitten te kijken. Snap ik, voor de juf is het ook pauze. Maar in mijn ogen is dat geen pauze voor mijn kind. Dat is meer, hup dooreten en coma-stare. Nee, dan ben ik toch happy dat we elkaar even zien tussendoor.

 • Leave a Reply


  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.