medische keuring, groot rijbewijs, papablogger, papa van dijk
Papa

Medische keuring – Er komt een man bij de dokter

Cowboy verhalen over rijbewijzen die gekocht worden kent iedereen wel denk ik. Dat en veel meer vertel ik je vandaag in een kijkje achter de schermen als professioneel (tran)sporter..

Gelukkig zijn we in NL beter opgeleid en komen dit soort praktijken niet voor, zo dacht ik.

Het is alweer een heel aantal jaren terug dat ik een Poolse jongen spreek bij een Belgisch bedrijf. Hij vertelde vol trots dat hij in Polen een ADR (gevaarlijke stoffen) certificaat had “gehaald” zonder überhaupt in Polen te zijn geweest. Kon ‘ie daar zo laten maken, niet van echt te onderscheiden. Hij was er zichtbaar trots op terwijl ik enkel dacht; je moet je heel hard gaan schamen!

Tijd voor verlenging

Gelukkig zijn we in NL beter opgeleid en komen dit soort praktijken niet voor, zo dacht ik. Ik heb nu 10 jaar mijn groot rijbewijs en dus moest deze worden verlengd. Als beroepschauffeur komt daar een verplichte medische keuring bij kijken.

Deze medische keuring bestaat uit een gezondheidsverklaring die je kunt downloaden/kopen op mijncbr, waar je inlogt met je digid gegevens. Kosten ‘slechts’ 37,50.

Dus..

..je vult online je gezondheidsverklaring in.
..je betaald 37,50,-
..de volgende dag ontvang je in hetzelfde account op mijncbr een blanco keuringsverslag die je zelf mag uitprinten
..je maakt een afspraak bij een keuringsarts (mag niet je eigen huisarts zijn)

En zo beland ik op vrijdagavond in Amersfoort. In mijn linkerhand een stapeltje papieren, mijn rechterhand een potje pies. (Niets bijzonders dus.) Ik loop een basisschool binnen waar op elk raam/muur grote pijlen (met “rijbewijs keuring”) staan geschreven die mij deze avond moeiteloos de weg wijzen. Ik denk dat ik goed zit;).

De kantine beheerder (oid) vertelt me vervolgens waar ik mag wachten. Terwijl ik zijn verzoek opvolg loop ik in mijn hoofd alles nog eens na. Niets vergeten? Dat zou toch wat zijn. Stel je voor..

Ik glimlach als ik bedenk dat ik bijna te laat was geweest en dat terwijl ik deze dag had vrijgenomen. Speciaal om er zeker van te zijn dat ik op tijd kon zijn.

De medische keuring

Ja, voor je rijbewijs?

Aha, we mogen. “Gaat u zitten” klinkt het een stuk netter voor er een rap vragenvuur begint. “Heb je je rijbewijs mee?” Ja antwoord ik hem. “Papieren mee?” Opnieuw een Ja. “Ziek, kortademig oid?” Nee. “Bril of lenzen”? Nee. “Drank/drugs probleem?” Opnieuw een nee.

“Mooi” klinkt er terwijl hij nog een paar keer lustig over het papierwerk krast.

Ik vraag me af of de verwachtte 40 min die ik heb uitgetrokken voor deze afspraak zal worden gered terwijl ik zie dat er een staafje in mijn meegebrachte pies wordt gedipt. Slechts een minuscuul ogentestje brengt de keuring vervolgens tot een goed einde.

“Beter kan niet”

Met zo’n 1,5 minuut bij de keuringsarts rest me enkel nog het bedrag van 65 euro te pinnen. Een eenvoudige rekensom breng me op 37,50+65,00+39,75 (het rijbewijs verlengen zelf). Maar dan heb je wel een rijbewijs met een uitvoerige keuring..

Maar of dat nou zoveel beter is geregeld dan in Polen?

Ik sta versteld.

Papa van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.