opvoeden, doe je zo, peuter, geloofsopvoeding, christelijke mamablog
geloof, Opvoeding en ontwikkeling

Opvoeden doe je zo, part 3

Christelijk opvoeden? Moet dat nou? Vandaag ga ik openhartig in gesprek, met jou! Lees je meer over de opvoedideeën van Mama van Dijk . En jawel, geef ik ook een kijkje in de praktische kant van christelijk opvoeden..

Geloofsopvoeding, waarom zou je?

Ik geloof dat God liefde is. Dat Hij onze schepper is. Dat er in het prille begin van de wereld door de mens al een verkeerde keuze gemaakt werd. Dat wij als mensen net als die allereerste mensen Adam en Eva, zouden hebben gekozen voor macht, pracht en praal in plaats van liefde en gehoorzaamheid. Ik geloof oprecht dat God zijn eigen zoon Jezus naar deze wereld stuurde om ons te vergeven, om zonde van de wereld op zich te nemen en te sterven voor (o.a)de mijne aan het kruis.

En.. hij stond op. -Goddank!- en nu is de weg opnieuw gebaand, vrij, smetteloos, Als een Vader zoiets voor Zijn kinderen wil doen zou hij dan ook niet iedere dag willen zorgen voor jou en mij? En ja, al is de weg naar God weer gebaand, vrij en smetteloos de wereld waarin we leven is nog diezelfde als die van Adam en Eva (uiteindelijk is geworden). Gebroken, besmettelijk en soms erg donker. En ja, in die gruwelijke wereld die het ondertussen soms alleen maar lijkt te zijn, mogen wij onze kinderen opvoeden.  Ik vind rust in het feit dat mijn Creator, mijn Schepper (maar ook die van jou) voor mij en mijn gezinnetje zorgt. En dat er eens een dag komt dat ik Jezus mag zien. Dat hij tranen zal afwissen, dat er geen oorlog meer is en geen pijn, dat er geen kinderen meer worden gehersenspoeld en dat ziektes verbannen zijn. Dat we samen in een tuintje zitten terwijl de lavendelgeur je neusharen streelt. Dat we lopen door de (gouden?) straten en er overal muziek is. Soms, in de donkere dagen kan ik stiekem al erg verlangen naar dat moment. Dan is mijn gebed slechts kort, eenvoudig en een stil verlangen. – Lieve Vader. Hoe lang nog? Amen. –

Terug naar het praktische gedeelte. christelijk opvoeden anno 2016 dus, in Huize van Dijk. Tijdens de maaltijd bidden wij hardop aan tafel. Naomi? Die vind het natuurlijk allemaal nog maar gek. Tijdens het bidden houden we elkaars handen vast omdat we dit een heel mooie manier vinden. De verbondenheid, het tot elkaar komen en écht samen hardop dingen uitspreken. We bidden en danken voor en na de maaltijd en het is tegelijk een moment waarop we zorgen delen, bidden voor zieken, naasten en andere noden. De ietwat Amerikaanse manier van samen bidden spreekt me enorm aan. we pasten dit voor dochterlief’s komst al even toe. Rond de lunch lees ik met Naomi uit een super leuk kinderbijbeltje. We hebben er een hoop gekregen tijdens haar doop dus genoeg keus. Naomi is gek op voorlezen (en blaadjes scheuren) dus sowieso een succes! En voor het slapen zingen we haar een liedje toe;  “Ik ga slapen ik ben moe… ” Op de zondag geven wij leiding aan een zondagschool aan kinderen van 4-12 uit onze gemeente. Naomi, die gaat nu en dan lekker mee en vind het té leuk al die kindertjes. Ik hoop dat deze opvoeding haar stimuleert om te willen worden als Jezus. Nee, dan bedoel ik niet iets van een gedaantewisseling of andere rare gewaarwording. Ik hoop dat de verhalen uit de bijbel haar inspireren om een goed mens te zijn, liefdevol en vol respect naar anderen, net als Jezus.

Twee heerlijke nummers wil ik met jullie delen. Beide met een heel andere sound. Ze zijn zó de moeite waard om even te horen

Rend collective – Build your Kingdom here

Reyer – Rust

 

Verder praten? Leuk! Ik kom graag met je in contact.


-x- Mama van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.