koningsdag, papa van dijk
Feestdagen, Papa

Papa van Dijk – Koning Pils

Morgen is het weer zover, Koningsdag! Een dag waarop heel Nederland feest viert. De treinen naar grote steden zitten bomvol, overal worden rommelmarkten evenementen en feesten georganiseerd en bovenal: heel nederland is oranje! Vandaag Papa van Dijk over Koningsdag, een dag die voorheen vroeg begon…

Prachtig, het is toch een dag waar we trots op mogen zijn! Een dag waarop opeens alle verschillen wegvagen en het weer “ons” Nederland is. Samenhorigheid! En is voor jong en oud wat te doen. Voor mij begon het vroeger dan ook met een rommelmarkt, voor dag en dauw eruit om het mooiste plekje te veroveren.

Brommer

Later begon Koningsdag met het welbekende tochtje op de brommer, nog steeds voor dag en dauw.  Sterker nog.. midden in de nacht begonnen we al, 3uur uit bed om te verzamelen en dan rondjes door het dorp rijden om vervolgens om 6 uur in Renswoude aan te komen waar iedereen uit de omgeving samenkwam. En oja… dit alles zonder demper.. met een kabaal vanjewelste dus. Geweldig! Een beetje plagen mag, zullen we maar zeggen.

Evenementen

Weer later werkte ik bij een verhuurbedrijf.  Machine en evenementen verhuur om precies te zijn en in die tijd was er uiteraard geen vrije dag op toen nog Koninginnedag. Een werkdag van 20 uur was geen uitzondering (maal 200% was het toch een weekloon in 1 dag) maar dat betekende natuurlijk niet dat er niet gelachen en gefeest werd. Sterker nog.. op deze manier kwam je op heel veel feesten!

De sfeer werd beduidend minder toen er een hersenloze besloot om met zijn auto door een mensenmassa in Apeldoorn heen te jakkeren, hier en daar werden de feesten afgelast en er hing een heel naar smaakje aan de zo mooie feestdag.

Circustent

Ik herinner me nog goed dat we een circustent moesten afbreken samen met uitzendkrachten die hard nodig waren ivm de drukte. Maar of zij het gewend waren om zo’n grote tent af te breken? Nee! Ik zie het nog zo voor me het moment waarop de midden poten van de tent net de verkeerde kant op vielen en er maar één ding op zat: RENNEN!!! Zie je het al voor je? Gelukkig begrepen de meeste jongens dat wel. De meeste ja, want toen we nog maar net naast de tent stonden, of eigenlijk meer een hoop zeil, miste we toch een van de jongens! “Hij rende de andere kant op” zei een van de uitzendkrachten. OEPS! En dus kropen wij met een koppel jongens onder het zeil door en vinden de jongen plat op zijn buik met zijn snufferd in de modder.”Ik dacht dat ik dood ging” kuchte hij, waarna wij het natuurlijk uitbarstte van het lachen.. hij dan weer niet.

Hef het glas

Tegenwoordig ben ik weer heerlijk vrij op Koningsdag en geniet ik met familie en vrienden van deze mooie feestdag waar we als Nederlanders best heel trots op mogen zijn! Dus neem of bestel vooral nog een extra oranje-tompouce, een warme bitterbal en een koud glas bier (of roze).

Hef het glas op onze koning(pils), en wees een beetje lief voor elkaar, Gefeliciteerd Willem!

Papa van Dijk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Marijke 29 april 2018 at 21:51

    Haha, leuk stukje 😀

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.